CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Johan & Nyström Perduras filtr 500g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 74,90 zł 74.90
ilość szt.
Zyskujesz 37 pkt [?]

towar niedostępny

Kawa speciality z nutami karmelu

Kawa speciality z nutami nugatu

Kawa speciality z nutami czerwonego jabłka


data palenia
2024.01.30
palarnia
pochodzenie
Peru
lub
Honduras
region
Incahuasi
lub
Comicovel
uprawy
1700 - 2300 m n.p.m. (Peru)
1400 - 1800 m
n.p.m. (Honduras)
proces
typ palenia metody alternatywne
filtr
przelew
palenie
profil
sensoryczny
karmel
nugat
czerwone jabłka
ocena
brak danych

Kawa z lubianej szwedzkiej palarni Johan & Nyström Perdura FTO. W filiżance czekają zawsze te same nuty smakowe - niezależnie od pochodzenia ziaren tej kawy (w zależności od sezonu, Peru lub Hondurasu) - są to karmel, nugat i czerwone jabłko.

Kawa pochodzi z dwóch kooperatyw - Incahuasi w Peru oraz Comicovel w Hondurasie. Palarnia zmienia miejsca pochodzenia ziaren późną wiosną i ponownie na początku zimy, dzięki czemu mamy pewność, że kawa jest odpowiednio sezonowa i świeża w smaku przez cały rok. Ponieważ te spółdzielnie są oddalone od siebie o około 350 mil po różnych stronach równika, sezony zbiorów różnią się, co daje świeże dostawy dwa razy w roku. Obie spółdzielnie posiadają certyfikaty Fairtrade i Organic, a kawa składa się głównie z odmian Caturra, Pacas, Typica i Bourbon, które są przetwarzane metodą mytą.

Incahuasi, Peru

Kawę od Incahuasi palarnia Johan & Nyström kupuje od 2016 roku. Spółdzielnia znajduje się w regionie Cusco w południowym Peru i została założona w 2005 roku. Tutejsze plantacje znajdują się na wysokości od 1700 do 2300 metrów nad poziomem morza, a dojazd samochodem zajmuje wiele godzin. Dzięki niedostępności plantacje zostały oszczędzone przed większością chorób kawy, które coraz bardziej rozprzestrzeniają się po całym świecie.
Dziś spółdzielnia liczy 480 członków, którzy ciężko pracują, aby stopniowo poprawiać jakość. Zainwestowali w suszarnie i sprzęt, aby móc lepiej przetwarzać kawę. Od kilku lat produkują również mikropartie od poszczególnych producentów w spółdzielni, które są sprzedawane oddzielnie. Stwarza to zachętę dla wszystkich do produkcji lepszej kawy, a tym samym do lepszego wynagrodzenia.

Comicovel, Honduras

Kawę od Comicovel szwedzka palarnia zaczęła kupować dość niedawno, w 2022 roku.
Spółdzielnia powstała w 2016 roku w wyniku projektu „Niebieskie żniwa” Katolickiej Służby Pomocy. Chodzi w nim o agronomiczny rozwój lasu, a także efektywne wykorzystanie zasobów wodnych. Poza tym stosunkowo jałowy krajobraz ożywa dzięki ekstensywnemu rolnictwu, które pomaga utrzymać wilgoć i sprawia, że kawowce kwitną. Obszar ten znajduje się w zachodnim Hondurasie, około 20 mil na zachód od stolicy Tegucigalpy, a większość plantacji znajduje się na wysokości od 1400 do 1800 metrów nad poziomem morza.
Dziś spółdzielnia liczy 200 członków, którzy nadal koncentrują się na lasach i korzystaniu z wody, jednocześnie stale poprawiając jakość swojej kawy. W ubiegłym roku spółdzielnia rozpoczęła produkcję i separację mikropartii, a także zainwestowała w podniesione stoły suszarnicze dla niektórych producentów.

Kawa posiada certyfikat Fairtrade i jest organiczna.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia ciemny
Waga 500g
Producent Johan & Nyström
Arabica / Robusta 100% Arabica
Szczegóły

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Johan & Nyström Perduras filtr 500g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium