Johan & Nyström Panama Graciano Cruz filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Johan & Nyström Panama Graciano Cruz filtr 250g
data palenia |
2023.10.18
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Boquete
|
uprawy |
1800 m n.p.m.
|
plantacja | Emporium |
producent | Graciano Cruz |
odmiana | Yellow Catuai |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
marakuja malina owocowo-kwiatowy aromat |
ocena |
-
|
Pierwsze kawy z nowej serii Farmers w palarni Johan & Nyström już wypalone! Wśród nich jest ten fantastyczny, naturalnie przetworzony Yellow Catuai, znany wcześniej jako Panama Pineapple Thief. Kawa ta od wielu lat jest stałym faworytem w ofercie szwedzkiej palarni, a tegoroczne zbiory nadają jej owocowo-kwiatowy smak ze słodką marakują i odrobiną maliny.
Gospodarstwo Emporium należące do Graciano Cruz położone jest na zboczach wulkanu Barú w Panamie, na wysokości od 1600 do 1800 metrów nad poziomem morza. Emporium to mniejsze z dwóch gospodarstw Graciano, zajmujące powierzchnię 14 hektarów przeznaczonych pod uprawę kawy. Pozostały obszar to przede wszystkim bujny las, w którym żyje ponad 40% więcej owadów i 20% więcej ptaków w porównaniu do przeciętnych gospodarstw. Jednak nazwanie go po prostu farmą byłoby niedopowiedzeniem - przypomina raczej prawdziwą dżunglę z niezwykle bogatym życiem roślinnym i zwierzęcym. Obecnie w gospodarstwie uprawiane są głównie odmiany Typica, Yellow Catuai i Geisha.
Relacja Johan & Nyström z Graciano trwa od początku działalności palarni, czyli prawie 20 lat. Kiedy Graciano po raz pierwszy zaczął produkować swoją kawę przetwarzaną metodami natural i honey, wielu potrząsnęło głowami – kawa z Panamy nie miała tak smakować! Ale to właśnie Graciano odważył się wytyczyć nową ścieżkę i od tego czasu wielu producentów poszło w jego ślady. Dziś te kawy osiągają jedne z najwyższych cen na świecie!
Profil tej wyjątkowej kawy z Graciano zmienia się z roku na rok bardziej niż innych kaw. Wpływa na to wiele czynników - od klimatu w gospodarstwie po niewielkie różnice i eksperymenty z metodami przetwarzania Graciano. Dlatego palarnia co roku zmienia profil palenia tych ziaren eksperymentując, aby znaleźć idealny profil oddający pełny potencjał kawy. W tym roku zastosowany został krótki i agresywny profil palenia, aby jak najlepiej wydobyć aromaty owocowe i kwiatowe.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/10 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Johan & Nyström |
Pochodzenie ziaren | Panama |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.