Johan & Nyström Kenya Kiringa AA filtr 250g kawa ziarnista Speciality Single Origin do metod alsternatywnych
towar niedostępny






Opis
Johan & Nyström Kenya Kiringa AA filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.11.15
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Long Miles Coffee
|
region |
Kirinyaga
|
uprawy |
1600 m n.p.m.
|
odmiana | SL28 SL34 |
proces |
washed
|
typ palenia | metody alternatywne filtr przelew |
palenie | |
profil sensoryczny |
jeżyna brązowy cukier czerwona porzeczka |
ocena |
brak danych
|
Opis
Smaki jeżyn, brązowego cukru i czerwonej porzeczki są wiodące w tej owocowej i słodkiej kawie, o niepowtarzalnej świeżości, z której słyną kenijskie ziarna.
Kawa jest produkowana przez Long Miles Coffee, którą prowadzą Ben & Kristy Carlson. Palarnia Johan & Nyströ współpracuje z nimi od 2014 roku
Ben & Kristy przeprowadzili się w 2011 roku do Burundi gdzie zarówno niesprawiedliwość, jak i złe praktyki rolnicze przenikają krajowy przemysł kawowy. Okazało się przy okazji, na całym świecie trudno było uzyskać niezmiennie dobrą kawę z Burundi. Dążąc do pozytywnych zmian w życiu rolników i palaczy, narodziła się firma Long Miles Coffee.
Wcześniej szwedzka palarnia kupowała u nich kawę tylko z Burundi, ale dwa lata temu bracia rozpoczęli też projekt w Kenii. W 2020 mogli odwiedzić i nawiązać kontakt ze społecznością plantatorów kawy w hrabstwie Kirinyaga, którzy są zaangażowani w produkcję wysokiej jakości kawy. W zeszłym roku mieli jednego pełnoetatowego pracownika oferującego całoroczne wsparcie agronomiczne producentom, którzy zgodzili się, aby firma Long Miles produkowała dla nich kawę. W zeszłym roku, po raz pierwszy w swojej działalności, pracowali z 25 rodzinami rolniczymi. W tym roku ilość przekroczyła 300 rodzin, które dostarczyły swoje wiśnie do myjni w Long Miles - to odnowiona fabryka kawy Njowa w hrabstwie Kirinyaga w Mount Kenya (na wschód od hrabstwa Nyeri).
Owoce kawy były podzielone na trzy różne partie, wyznaczone geograficznie przez granice rzek: Karinga, Nyamindi i Kamweti. Te odrębne partie były też przetwarzane oddzielnie. Jest to unikalne dla stacji Long Miles, ponieważ prawie wszędzie indziej w Kenii kawa jest po prostu zbierana razem i sprzedawana pod nazwą stacji.
Oprócz produkcji kawy firma Long Miles pracuje nad szeregiem inicjatyw ponownego zalesiania. Jest to ważne, ponieważ łączy kawę i producentów, z którymi współpracują, z większą pracą na tym obszarze: sadzenie drzew owocowych i orzechowych, zapewnianie cienia, ochrona gleby i wychwytywanie dwutlenku węgla - wszystko w sposób przynoszący pieniądze społecznościom produkującym kawę.
Polecane metody zaparzenia kawy Johan & Nyström Kenya Kiringa AA
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/11 |
Producent | Johan & Nyström |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Region | Kirinyaga |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
EAN | 7350045061218 |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.