Johan & Nyström Gwatemala Luis Wicho Valdes filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Johan & Nyström Gwatemala Luis Wicho Valdes filtr 250g
data palenia |
2023.10.18
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Coban
|
uprawy |
1600 m n.p.m.
|
plantacja | Santa Isabel |
producent | Luis "Wicho" Valdes |
odmiana | Caturra |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
karmel zielone winogrona czerwone jabłka |
ocena |
-
|
Kawa od Luisa „Wicho” Valdésa co roku stanowi wyczekiwany dodatek do asortymentu szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. W tym roku jest to także część premiery nowej serii Farmers! Filiżanka prezentuje rześki, karmelowy smak z nutą zielonych winogron i czerwonych jabłek!
Gospodarstwo Santa Isabel zostało przejęte przez rodzinę Valdés w 1875 r. W wyniku niefortunnych okoliczności gospodarstwo na wiele lat utraciło właściciela, aż do momentu, gdy w 1960 r. odkupił je Don Luis Valdés, ojciec Wicho. Gospodarstwo powróciło do łask z rodziną Valdés! Don Luis zaczął sadzić kawę w 1965 roku, a dziś Wicho jest odpowiedzialne za całą działalność rolniczą. Dzięki doświadczeniu Wicho w agronomii wiele praktyk rolniczych ograniczyło występowanie grzybów na liściach oraz zapotrzebowanie na nawozy i pestycydy.
W regionie Cobán opady deszczu wynoszą około 3500 mm rocznie, co powoduje konieczność przycinania w celu uniknięcia chorób grzybiczych. Powoduje to również przedłużone i nieregularne kwitnienie, co powoduje dodatkową pracę podczas zbiorów. Czasami zbieracze muszą mijać drzewo kawowe nawet dziesięć razy, aby w końcu zebrać wszystkie dojrzałe wiśnie kawowca.
Po zbiorze kawa jest rozdrabniana i umieszczana w zbiornikach na 48 godzin fermentacji. Następnie jest myta i moczona w wodzie przez dodatkowe 24 godziny. Poźniej kawa jest suszona na zewnątrz przez kilka dni ze względu na wysoką wilgotność, po czym jest przenoszona do dobrze wentylowanych szklarni. Proces suszenia jest dokładnie monitorowany, aby zapewnić stałą aktywność wilgoci i wody, a wszystko po to, aby otzymać stabilną kawę o wysokiej jakości.
Kawa Wicho trafia do oferty J&N już dziewiąty rok z rzędu! Wypalona została krótkim i intensywnym profilem, co najlepiej podkreśla elegancką i karmelową słodycz. Oznacza to, że na początku ziarna dostają bardzo wysoką temperaturę, która następnie jest obniżana. Taki profil pozwala zachować odpowiednią kwasowość i świeżość kawy, jednocześnie zapewniając równowagę i słodycz w filiżance.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/10 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Johan & Nyström |
Pochodzenie ziaren | Gwatemala |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.