Johan & Nyström Fika 500g kawa mielona
data palenia |
2024.08.05
|
palarnia | |
pochodzenie |
blend
|
skład |
100% arabika
|
typ palenia | omniroast - przelew espresso kawiarka |
palenie | |
profil sensoryczny |
kakao doskonale zbalansowana |
ocena |
brak danych
|
Kawa mielona Fika 500g wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström
Ta kawa to wkład palarni Johan & Nyström w skandynawską kulturę kawy. Dobrze zbalansowana mieszanka o smaku orzechowo-czekoladowym.
Kawa nawiązująca do skandynawskiej kultury. Fika to zwrot określający przyjemną przerwę, podczas której spędzamy czas przy filiżance kawy lub herbaty, często z jakimś dodatkowym smakołykiem. Palarnia Johan & Nyström przygotowała kawę, która idealnie wpisuje się w ten niezobowiązujący, przyjemny moment dnia.
Kawa średnio palona, o wysokim body, dobrze zbalansowana, z wyczuwalnymi delikatnymi nutami kakao.
Idealna na chwilę przerwy, cokolwiek robisz.
Kawa klasy speciality, co oznacz, że musiała zdobyć conajmniej 80 punktów w 100 skali.
Aby osiągnąć tak wysokie wyniki, rolnicy muszą uważnie dbać o swoje gospodarstwa, uprawy, a przede wszystkim drzewa kawowe. Nie wszyscy rolnicy, z którymi współpracuje palarnia, posiadają oficjalne certyfikaty, ale wszyscy pracują zrównoważonymi metodami, z poszanowaniem zarówno matki ziemi, jak i jej mieszkańców.
Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.
W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.
Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:
proporcje:
6.8g kawy
100g wody
temperatura:
96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
3:00 min
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy.
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją trochę grubiej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nieco drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
131,51 zł
Cena regularna:
139,90 zł
159,71 zł
Cena regularna:
169,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
33,75 zł
Cena regularna:
35,90 zł
159,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
16,99 zł
Cena regularna:
27,90 zł