Johan & Nyström Ethiopia Welena filtr 250g kawa ziarnista Speciality do dripa

Johan & Nyström Ethiopia Welena filtr 250g kawa ziarnista Speciality do dripa
  • promocja
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 37,43 zł 49,90 zł 37.43
Najniższa cena z 30 dni przed tą promocją: 49,90 zł Jeżeli produkt jest sprzedawany krócej niż 30 dni, wyświetlana jest najniższa cena od momentu, kiedy produkt pojawił się w sprzedaży.
ilość szt.
Zyskujesz 18 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Johan & Nyström Ethiopia Welena filtr 250g

Kawa speciality z nutami kwiatów

Kawa speciality z nutami czerwonej porzeczki

Kawa speciality z nutami czarnej herbaty

Charakterystyka

data palenia
2022.11.15
palarnia
pochodzenie
producent
Tesfaye Bekele
region
Guji
uprawy
1850 - 2000 m n.p.m.
odmiana Welicho
Kurume
proces
typ palenia metody alternatywne
filtr
przelew
palenie
profil
sensoryczny
kwiaty
czerwona porzeczka
czarna herbata
ocena
brak danych

Opis

Tegoroczne zbiory Etiopii Welena to kwiatowa kawa o wyrazistych aromatach czerwonych porzeczek i czarnej herbaty. Kawa pochodzi od Tesfaye Bekele, niezwykle zaangażowanego producenta kawy, z którym palarnia Johan&Nystrom współpracuje od 2012 roku.

Tesfaye Bekele, agronom, ekonomista i specjalista od kawy, jest jednym z pionierów kawy w Guji. Region przez długi czas pozostawał w cieniu bardziej znanych regionów Sidamo i Yirgacheffe i prawie w ogóle nie produkował kawy. Po poważnych pożarach lasów pod koniec lat 90. Tesfaye, który następnie opuścił rodzinną farmę kawy i zamiast tego pracował w ochronie środowiska dla rządu Etiopii, otrzymał zadanie opieki nad dotkniętymi obszarami. Sadził lasy i kawowce, aby przywrócić przyrodę i zapewnić mieszkańcom okolicy źródło dochodu.

Tesfaye szybko zdał sobie sprawę, że musi przejąć inicjatywę, aby doprowadzić do trwałej i długoterminowej zmiany dla tego obszaru. Założył szkółkę roślin i zaczął uprawiać kawowce, ale po tym, jak wyjaśnił, że te kawowce nie przyniosą plonów za 4-5 lat, zainteresowanie rolników w okolicy było niewielkie. Tesfaye niedługo potem zdecydował się zrezygnować z pracy biurowej, zostać pełnoetatowym hodowcą kawy i założył farmę Suke Quto. Kiedy okoliczni rolnicy zobaczyli, jak jego ziemia kwitnie, a pierwsze zbiory zakończyły się sukcesem, zaczęli prosić go o możliwość zakupu sadzonek z jego szkółki, aby sami mogli uprawiać kawę. Wielu z tych rolników do dziś dostarcza owoce kawy do myjni należącej do Tesfaye.

Miejsce, w którym znajduje się Suke Quto charakteryzuje się wysokimi górami, płaskowyżami i dolinami. Wulkaniczna gleba na tym obszarze jest bardzo żyzna, a Tesfaye prowadzi gospodarstwo, stosując wyłącznie procesy organiczne. Kawa rośnie w otoczeniu innych drzew i krzewów, a jej gałęzie i liście są wykorzystywane jako materiał kompostowy do dalszego wzbogacania gleby. Większość kawowców została zasadzona około 2004 roku, a oprócz swoich 221 hektarów drzew kawowych, Tesfaye kupuje również wiśnie ze 171 pobliskich gospodarstw rodzinnych i przetwarza je w myjni. Każdego roku do zbierania i przetwarzania kawy w Suke Quto potrzebnych jest ponad 200 osób.

Na stacji myjącej owoce kawy są płukane w długich kanałach, aby wyselekcjonować tylko te naprawdę dojrzałe. Następnie są one obierane/rozcierane w maszynie Agared, która pozostawia cały śluz na ziarnie, tj. słodką warstwę otaczającą ziarno kawy. Naturalny cukier sprawia, że kawa może być następnie fermentowana w zbiornikach wodnych przez 35-48 godzin. Czas zależy od pogody - im cieplejsza pogoda, tym szybsza fermentacja. Na koniec umieszcza się je w innym zbiorniku na wodę, aby spłukać resztki fermentacji i nadać kawie jeszcze czystszy i rozkoszny smak.


Polecane metody zaparzenia kawy Johan & Nyström Ethiopia Welena

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/11
Producent Johan & Nyström
Producent (kraj) Skandynawia
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Etiopia
Region Guji
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Promocje
AeroPress Go
AeroPress Go
178,90 zł 139,90 zł
szt.

Bezpieczne płatności w CoffeeLove

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium