Johan & Nyström Ethiopia Welena filtr 250g kawa ziarnista Speciality do dripa





Opis
Johan & Nyström Ethiopia Welena filtr 250g kawa ziarnista Speciality Single Origin
Szczegóły
Palarnia | Szwecja |
Pochodzenie | Etiopia |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | przelew |
Stopień palenia | jasny |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | washed |
Region | Guji |
Odmiana | Heirloom |
Wysokość upraw | 1800-1930 m n.p.m. |
Waga | 250g |
Profil kawy | |
Data palenia: | 2022/04/21 |
Opis kawy Johan & Nyström Ethiopia Welena
Smak tej kawy na długo pozostaje w pamięci. W tej przyjemnie złożonej kompozycji znajdziecie poza czystymi nutami kwiatów, wspomnienie brzoskwini, różowego grejpfruta i bergamotki.
Tesfaye Bekele, właściciel plantacji i stacji obróbki doświadczenie w świecie zdobywa od 2001. Z roku na rok poprawia jakość ziarna. Palarnia Johan & Nyström współpracuje z nim bezpośrednio od 2012 roku, kupując co roku 300 worków ziarna, za które rolnicy wynagradzani są 30% powyżej stawki Fair Trade.
Tereny w regionie Suke Quoto, na których mieści się plantacja Welena sprzyjają uprawie kawy, która jest bardziej owocowa niż sąsiadujące z nimi Yirgacheffe i Sidamo. Odpowiadają za to żyzne, wulkaniczne gleby oraz metoda obróbki stawiająca na długą fermentację. Uprawa kaw jest całkowicie organiczna, pozbawiona użycia pestycydów. Gleba jest nawożona odpadami z krzewów kawowca a uprawa jest łączona z uprawianiem również innych owoców.
Proces obróbki
Kawa jest myta, maszynowo pozbawiana miąższu. Owoce fermentują w wodzie od 35 do 48 godzin. Po opłukaniu pozostawione są jeszcze w wodzie, która pozbawia je części cukru oraz uwypukla cudowną, owocową kwasowość.
Jak najlepiej zaparzyć tę kawę?
Przepis na drippera V60:
- Doza: 19,5g kawy / 300g wody
- Mielenie: średnio
- Woda: 89°C
- Czas ekstrakcji: 3'30
- Preinfuzja: 30 sek
Jak zaparzać:
- Na zwilżony filtr wsyp 19,5g kawy
- Zalej 60g wody
- Odczekaj 30 sekund (preinfuzja)
- Delikatnie zamieszaj dripperem
- Dolej wodę do poziomu 130g
- Kiedy stoper pokaże 1'10 dolej wodę do poziomu 220g
- Kiedy stoper pokaże 2'20 dolej wodę do poziomu 300g
- Parzenie powinno zakończyć się po upływie ok 3'30
Przepis na AeroPress'a (metoda odwrócona):
- Doza: 19g kawy / 240g wody
- Mielenie: średnio-grubo
- Woda: 89°C
- Czas ekstrakcji: 2'45
- Preinfuzja: 30 sek
Jak zaparzać:
- Po ogrzaniu AeroPress'a i przelaniu filtra wsyp do AeroPress'a stojącego na tłoku 19g kawy
- Wlej 50g wody
- Odczekaj 30 sekund (preinfuzja)
- Dolej wodę do poziomu 240g i zamieszaj pięć razy
- Po wskazaniu przez stoper czasu 1'45 załóż sitko z filtrem, obróć AeroPress i przeciskaj powoli przez 60 sekund.
Polecane metody zaparzenia kawy Johan & Nyström Ethiopia Welena
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/04 |
Producent | Johan & Nyström |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Region | Guji |
Odmiana botaniczna | Heirloom |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |
EAN | 7350045062253 |