Johan & Nyström Ethiopia Welena filtr 250g kawa ziarnista Speciality do dripa
towar niedostępny






Opis
Johan & Nyström Ethiopia Welena filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.05.23
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Tesfaye Bekele
|
region |
Guji
|
uprawy |
1850 - 2000 m n.p.m.
|
odmiana | Welicho Kurume |
proces | |
typ palenia | metody alternatywne filtr przelew |
palenie | |
profil sensoryczny |
kwiaty czerwona porzeczka czarna herbata |
ocena |
brak danych
|
Opis
Tegoroczne zbiory Etiopii Welena to kwiatowa kawa o wyrazistych aromatach czerwonych porzeczek i czarnej herbaty. Kawa pochodzi od Tesfaye Bekele, niezwykle zaangażowanego producenta kawy, z którym palarnia Johan&Nystrom współpracuje od 2012 roku.
Tesfaye Bekele, agronom, ekonomista i specjalista od kawy, jest jednym z pionierów kawy w Guji. Region przez długi czas pozostawał w cieniu bardziej znanych regionów Sidamo i Yirgacheffe i prawie w ogóle nie produkował kawy. Po poważnych pożarach lasów pod koniec lat 90. Tesfaye, który następnie opuścił rodzinną farmę kawy i zamiast tego pracował w ochronie środowiska dla rządu Etiopii, otrzymał zadanie opieki nad dotkniętymi obszarami. Sadził lasy i kawowce, aby przywrócić przyrodę i zapewnić mieszkańcom okolicy źródło dochodu.
Tesfaye szybko zdał sobie sprawę, że musi przejąć inicjatywę, aby doprowadzić do trwałej i długoterminowej zmiany dla tego obszaru. Założył szkółkę roślin i zaczął uprawiać kawowce, ale po tym, jak wyjaśnił, że te kawowce nie przyniosą plonów za 4-5 lat, zainteresowanie rolników w okolicy było niewielkie. Tesfaye niedługo potem zdecydował się zrezygnować z pracy biurowej, zostać pełnoetatowym hodowcą kawy i założył farmę Suke Quto. Kiedy okoliczni rolnicy zobaczyli, jak jego ziemia kwitnie, a pierwsze zbiory zakończyły się sukcesem, zaczęli prosić go o możliwość zakupu sadzonek z jego szkółki, aby sami mogli uprawiać kawę. Wielu z tych rolników do dziś dostarcza owoce kawy do myjni należącej do Tesfaye.
Miejsce, w którym znajduje się Suke Quto charakteryzuje się wysokimi górami, płaskowyżami i dolinami. Wulkaniczna gleba na tym obszarze jest bardzo żyzna, a Tesfaye prowadzi gospodarstwo, stosując wyłącznie procesy organiczne. Kawa rośnie w otoczeniu innych drzew i krzewów, a jej gałęzie i liście są wykorzystywane jako materiał kompostowy do dalszego wzbogacania gleby. Większość kawowców została zasadzona około 2004 roku, a oprócz swoich 221 hektarów drzew kawowych, Tesfaye kupuje również wiśnie ze 171 pobliskich gospodarstw rodzinnych i przetwarza je w myjni. Każdego roku do zbierania i przetwarzania kawy w Suke Quto potrzebnych jest ponad 200 osób.
Na stacji myjącej owoce kawy są płukane w długich kanałach, aby wyselekcjonować tylko te naprawdę dojrzałe. Następnie są one obierane/rozcierane w maszynie Agared, która pozostawia cały śluz na ziarnie, tj. słodką warstwę otaczającą ziarno kawy. Naturalny cukier sprawia, że kawa może być następnie fermentowana w zbiornikach wodnych przez 35-48 godzin. Czas zależy od pogody - im cieplejsza pogoda, tym szybsza fermentacja. Na koniec umieszcza się je w innym zbiorniku na wodę, aby spłukać resztki fermentacji i nadać kawie jeszcze czystszy i rozkoszny smak.
Polecane metody zaparzenia kawy Johan & Nyström Ethiopia Welena
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Johan & Nyström |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.