Johan & Nyström Ethiopia Guji filtr 250g kawa ziarnista Speciality Single Origin





Opis
Johan & Nyström Ethiopia Guji filtr 250g kawa ziarnista Speciality
data palenia |
2023.09.12
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Abder Keder
|
region |
Guji
|
uprawy |
2200 m n.p.m.
|
odmiana | Ethiopian Landrace |
proces | |
typ palenia | metody alternatywne filtr przelew |
palenie | |
profil sensoryczny |
jagody truskawki wiśnie |
ocena |
brak danych
|
Ethiopia Guji jest ulubieńcem wielu naszych klientów i klasykiem w asortymencie szwedzkiej palarni Johan&Nystrom. Tegoroczna kawa jest smaczna jak zawsze, z nutami dżemu truskawkowego, jeżyn i arbuza. Ta organiczna kawa dzięki wyraźnemu charakterowi jest dobra na każdą okazję. Jest też łatwa do rozpoznania nawet dla początkujących w kawie speciality.
Ethiopia Guji to naturalnie przetworzona kawa, co dodaje jej słodkiego charakteru. Wiśnie kawy są suszone ze skórką i miąższem pozostawionym wokół ziarna. Wysuszona miazga jest następnie usuwana. Podczas suszenia kawowiec zaczyna fermentować z naturalnymi bakteriami z powietrza, ale także z kawowca. Proces ten wymaga ogromnej wiedzy i umiejętności. Aby stworzyć czystą i zbilansowaną kawę, wolną od wad potrzebne jest prawdziwe doświadczenie. Metoda sucha (natural) to również metoda przyjazna dla środowiska, ponieważ zużywa bardzo mało wody.
Marshrashu Wekane, od którego pochodzą te ziarna, to producent kawy drugiej generacji, pochodzący z Yirgacheffe w Etiopii. Po studiach rolniczych na Uniwersytecie w Addis Abebie założył myjnię Dimtu Hambela w Guji 2019. Wybrał ten obszar ze względu na panujące tam dobre warunki, z dużą wysokością, dobrą, bogatą glebą i roślinnością.
Dziś w sumie prawie 2000 rolników dostarcza kawę na stację, która znajduje się na wysokości 2200 metrów nad poziomem morza. Marshrashu ma około 150 rolników, z którymi ściśle współpracuje od samego początku. Mówi, że celem myjni jest rozwijanie pracy wspólnie z rolnikami i tworzenie niezmiennie wysokiej jakości produktu, który w dłuższej perspektywie daje wszystkim zaangażowanym jeszcze lepsze wynagrodzenie.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/09 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Johan & Nyström |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.