Johan & Nyström Ethiopia Guji filtr 250g kawa ziarnista Speciality Single Origin





Opis
Johan & Nyström Ethiopia Guji filtr 250g kawa ziarnista Speciality
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.04.05
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Marshrashu
Wekane |
region |
Guji
|
uprawy |
2200 m n.p.m.
|
odmiana | Ethiopian Landrace |
proces | |
typ palenia | metody alternatywne filtr przelew |
palenie | |
profil sensoryczny |
dżem truskawkowy jeżyna arbuz |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy Johan & Nyström Ethiopia Guji
Ethiopia Guji jest ulubieńcem wielu naszych klientów i klasykiem w asortymencie szwedzkiej palarni Johan&Nystrom. Tegoroczna kawa jest smaczna jak zawsze, z nutami dżemu truskawkowego, jeżyn i arbuza. Ta organiczna kawa dzięki wyraźnemu charakterowi jest dobra na każdą okazję. Jest też łatwa do rozpoznania nawet dla początkujących w kawie speciality.
Ethiopia Guji to naturalnie przetworzona kawa, co dodaje jej słodkiego charakteru. Wiśnie kawy są suszone ze skórką i miąższem pozostawionym wokół ziarna. Wysuszona miazga jest następnie usuwana. Podczas suszenia kawowiec zaczyna fermentować z naturalnymi bakteriami z powietrza, ale także z kawowca. Proces ten wymaga ogromnej wiedzy i umiejętności. Aby stworzyć czystą i zbilansowaną kawę, wolną od wad potrzebne jest prawdziwe doświadczenie. Metoda sucha (natural) to również metoda przyjazna dla środowiska, ponieważ zużywa bardzo mało wody.
Marshrashu Wekane, od którego pochodzą te ziarna, to producent kawy drugiej generacji, pochodzący z Yirgacheffe w Etiopii. Po studiach rolniczych na Uniwersytecie w Addis Abebie założył myjnię Dimtu Hambela w Guji 2019. Wybrał ten obszar ze względu na panujące tam dobre warunki, z dużą wysokością, dobrą, bogatą glebą i roślinnością.
Dziś w sumie prawie 2000 rolników dostarcza kawę na stację, która znajduje się na wysokości 2200 metrów nad poziomem morza. Marshrashu ma około 150 rolników, z którymi ściśle współpracuje od samego początku. Mówi, że celem myjni jest rozwijanie pracy wspólnie z rolnikami i tworzenie niezmiennie wysokiej jakości produktu, który w dłuższej perspektywie daje wszystkim zaangażowanym jeszcze lepsze wynagrodzenie.
Polecane metody zaparzenia kawy Johan & Nyström Ethiopia Guji
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/04 |
Producent | Johan & Nyström |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
EAN | 7350045061218 |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.