Johan & Nyström Burundi Nkonge Natural filtr 250g kawa ziarnista Speciality Single Origin





Opis
Johan & Nyström Burundi Nkonge Natural filtr 250g kawa ziarnista Speciality
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.03.22
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Long Miles Coffee
|
region |
Kayanza
|
uprawy |
2000 m n.p.m.
|
odmiana | Red Bourbon |
proces | |
typ palenia | metody alternatywne filtr przelew |
palenie | |
profil sensoryczny |
granat marakuja żółta śliwka |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy Johan & Nyström Burundi Nkonge Natural
Wzgórze w północnym Burundi, Nkonge, jest źródłem tej intensywnie słodkiej i jasnej kawy, pełnej smaków świeżej marakui i żółtej śliwki.
Kawa jest produkowana przez firmę Long Miles Coffee Project, którą prowadzą Ben & Kristy Carlson. Przeprowadzili się do Burundi w 2011 roku.
W ostatnich latach wyzwania stojące przed Long Mile zmieniły się z trudnych w pozytywne. Przez trzy lata z rzędu plony były wyjątkowo niskie, ale w 2022 roku udało im się to odwrócić i dzięki ciężkiej i skrupulatnej pracy uzyskali fantastyczne zbiory z dużą ilością wysokiej jakości kawy. Nagle wyzwaniem stało się poradzeniem sobie ze wszystkimi owocami kawy na stacji myjącej.
Nkonge ma specjalne miejsce w sercu Long Miles, tutaj mają własną małą farmę, na której eksperymentują i rozwijają swoją wiedzę na swoich 5300 drzewkach kawowych. Następnie dzielą się tą wiedzą z prawie 400 sąsiadami zajmującymi się uprawą kawy. Wspólnie posadzili drzewa dające cień, perfekcyjnie je przycięli, kompostowali i użyli naturalnych nawozów, co przyczyniło się do znacznego podniesienia jakości kawy w okolicy. Farmerzy uprawiający kawę nauczyli się również czegoś innego, równie ważnego: im więcej i lepiej inwestują w swoje farmy i drzewa, tym lepiej zarabiają.
Myjnia Heza znajduje się tuż przy plantacjach kawy, co oznacza, że producenci nie muszą już pokonywać długich podróży pieszo do odległych myjni, ani sprzedawać swoich plonów po niskiej cenie, aby ktoś po nie przyjechał. Dziś 400 rolników z Nkonge dostarcza kawę do pobliskiej stacji mycia Heza – i dobrze zarabiają za wysoką jakość, którą produkują!
Burundi Nkonge to naturalnie przetworzona kawa, co oznacza, że ziarna kawy są suszone w wiśniach.
Pierwszym krokiem jest sortowanie wszystkich wiśni, które nie są idealnie dojrzałe, poprzez tzw. sortowanie gęstościowe, zwane również „pływającym”. Jak sama nazwa wskazuje, woda jest używana, ponieważ zarówno niedojrzałe, jak i przejrzałe wiśnie wypływają na powierzchnię szybciej niż te doskonale dojrzałe i można je łatwo zerwać.
Następnie wiśnie są również sortowane ręcznie przed umieszczeniem na stołach do suszenia. Tam suszą się przez 25-30 dni, w zależności od pogody. Ciemnoczerwone owoce kawy powoli zmieniają kolor na fioletowo-czarny, przypominający suszone śliwki, aż do osiągnięcia idealnego poziomu wilgotności 10,5%. Ziarna są wystarczająco suche, aby nie ryzykować zepsucia, ale nadal zachowują jak najwięcej swoich smaków. Teraz ziarna kawy są oddzielane od suszonej wiśni. Na koniec kawa jest sortowana po raz ostatni i umieszczana w torebkach, w których kawa odpoczywa przez kilka tygodni, zanim będzie gotowa do wysłania do palarni.
Cały ten proces wymaga dużej uwagi i jest jedną z rzeczy, która wyróżnia dobre stacje mycia od innych. Rezultatem jest fantastyczna kawa specialty pełna różnorodnych smaków!
Polecane metody zaparzenia kawy Johan & Nyström Burundi Nkonge Natural
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/03 |
Producent | Johan & Nyström |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Burundi |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.