Johan & Nyström Brazil Fortaleza filtr 250g kawa ziarnista speciality do dripa





Opis
Johan & Nyström Brazil Fortaleza 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.07.06
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Bobolink Farmers
|
region |
Sao Paulo &
Espirito Santo |
uprawy |
1200 - 1300 m n.p.m.
|
odmiana | Bourbon Mundo Novo Catuai |
proces |
natural
|
typ palenia | metody alternatywne filtr przelew |
palenie | |
profil sensoryczny |
czekolada orzechy laskowe wiśnia |
ocena |
brak danych
|
Opis
Brazil Fortaleza to wyjątkowo zbalansowana kawa z wyraźnymi nutami czekolady, orzecha laskowego i karmelu.
Kiedy rodzina Croce odziedziczyła po rodzicach farmę, zmienili nazwę na Fazenda Ambiental Fortaleza. Wcześnie podjęli decyzję o przekształceniu gospodarstwa w coś, co będzie długoterminowo zrównoważone dla ludzi i środowiska. Ptak Bob-O-Link, którego sposób życia i poruszania się był zagrożony wycinką lasów, powszechnymi uprawami soi i kukurydzy, stał się dla nich symbolem tego, że coś trzeba zrobić.
Rodzina natychmiast zakazała wszelkiego rodzaju substancji niebezpiecznych dla środowiska, stworzyła „zielone korytarze” dla dzikich zwierząt i chroniła wszystkie źródła wody w okolicy. Zaczęli uprawiać więcej rodzajów roślin, w tym banany, awokado, mango i marakuję, aby wraz z bogatym otaczającym tereny ich farmy lasem uzyskać naturalny cykl i bogatą faunę. Zarówno dla dobra zwierząt, jak i stworzenia ekosystemu, który w naturalny sposób minimalizuje konieczność ochrony kawowców.
Dość szybko rodzina zdała sobie sprawę, że nawet jeśli zrobili wszystko, co w ich mocy, aby poprawić otaczające ich środowisko, będzie miało to bardzo niewielki wpływ, jeśli ich sąsiedzi-farmerzy nadal będę zachowywać swoje zwyczaje. Spróbowali więc rozszerzyć swoje podejście na innych producentów w okolicy. Zaowocowało to, na szczęście, powstaniem całej sieci producentów, z których wszyscy mają ambicje produkowania kawy wysokiej jakości, ale też podejmują się dbania o przyrodę. FAF pomaga innym producentom w szkoleniu w zakresie technologii zbioru, przycinania i suszenia, ale także w razie potrzeby udziela pomocy ekonomicznej. Sieć jest większa z każdym rokiem ponieważ coraz więcej producentów dostrzega korzyści płynące z takiego stylu pracy. Zarówno ze względu na przyrodę, jak i dlatego, że lepiej zarabiają na swojej kawie, co również zapewnia zrównoważony rozwój ich farmom.
Polecane metody zaparzenia kawy Johan & Nyström Brazil Fortaleza
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Johan & Nyström |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.