Java Spring espresso 250g kawa ziarnista speciality do kawiarki i ekspresu





Opis
Java Spring espresso 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.04.27
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Nensebo
|
farma |
kooperatywa 5 mniejszych farm
|
region | West Arsi Zone, Oromia |
uprawy | 1900 - 2100 |
odmiana | Heirloom |
proces | natural |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
limonka kafir morela marcepan jaśmin |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Wiosna przyszła, a z nią wyczekiwane przez wszystkich Spring espresso. To prawdziwa petarda, pełne słonecznych aromatów ziarna prosto z Etiopii. Kawa dojrzewa na bardzo żyznej gliniastej glebie w regionie Oromia, który charakteryzuje się niezwykłym bogactwem krajobrazów - od równin po szczyty o wysokości przekraczającej 4 000 m n.p.m. Uprawa kawy jest tam prowadzona przez niewielkich plantatorów. W celu zmaksymalizowania plonów na małych terenach razem z owocami kawowców rosną tam także inne rośliny.
Kawy uprawiane na tych terenach są kawami organicznymi, choć nie posiadają kosztownych certyfikatów, na które małych producentów zwyczajnie nie stać. Z uwagi na to, że plantacje są niewielkie i cała praca wykonywana jest ręcznie przez właścicieli i członków ich rodzin, rolnicy nie potrzebują posiłkować się sztucznymi nawozami.
Indywidualne podejście do każdego z owoców sprawia, że dopieszczone ziarna odpłacają się niesamowitym smakiem. Każdy łyk espresso z Etiopii Nensebo zaskakuje pełnią doznań sensorycznych. Pod jego gęstą i aksamitną cremą znajdziemy rześką morelową słodycz, podbitą jeszcze słodszymi nutami marcepanu. Równoważy je kwasowość kafiru, zestawiona z aromatem wiosny - jaśminem. Połączenie jakich mało w jednej niewielkiej filiżance kawy. Nie przystoi nie spróbować.
Polecane metody zaparzenia kawy Java Spring espresso
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/04 |
Producent | Java Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Odmiana botaniczna | Heirloom |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres / Kawiarka |
Waga | 250g |