Java Salwador El Molinito filtr 250g kawa ziarnista speciality jasnopalona do metod alternatywnych





Opis
Java Salwador El Molinito filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.01.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region | Ahuachapán, Concepción de Ataco |
producent |
Beneficio Las Cruces
|
farma |
El Molino
|
uprawy | 1350 - 1650 m n.p.m. |
odmiana | Bourbon, Pacas |
proces | washed |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
żurawina wędzona śliwka mleczna czekolada miód lipowy |
ocena |
brak danych
|
Opis
El Molinito to kawa pochodząca z farmy El Molinio - jednej z najważniejszych na terenie wulkanicznego pasma górskiego Apaneca na zachodzie El Salwadoru. Tereny te otoczone są wulkanami i obfitują w niezwykle żyzną, wulkaniczną glebę. Obok El Molinio, znajduje się tam wiele plantacji kawy biorących udział w organizowanym corocznie Cup Of Excelence.
Nazwa El Molinito jest zdrobnieniem nazwy farmy, na której dojrzewają ziarna. Jest to mieszanka odmian Bourbon i Pacas, które zostały tam połączone ze względu na jednorodność ziaren obu odmian. Pacas to naturalna mutacja odmiany Bourbon. Jej cechą charakterystyczną jest karłowatość drzew kawowych, która sprawia, że kawowce mogą rosnąć w mniejszych odstępach od siebie, zatem gęstość na hektar (zbiór ziaren z jednego hektara) jest większa niż w przypadku tradycyjnie sadzonych roślin. Pacas stanowi obecnie około 25% produkowanej w El Salwadorze kawy.
Jak na kawę w obróbce mytej przystało, Salvador El Molinito charakteryzuje się wyrazistym, czystym smakiem, intensywnym aromatem i szlachetną kwasowością. Wyczujemy w nim rześkie nuty żurawiny w akompaniamencie miodu lipowego i słodyczy mlecznej czekolady. Zwieńczy tę kompozycję przyjemnie aromatyczne wędzona śliwka, przywodząca na myśl kompot z suszu. Na chłodne dni - jak znalazł.
Polecane metody zaparzenia kawy Java Salwador El Molinito
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/01 |
Producent | Java Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Salwador |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.