Java Salwador El Molinito filtr 250g kawa ziarnista speciality jasnopalona do metod alternatywnych





Opis
Java Salwador El Molinito filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.01.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region | Ahuachapán, Concepción de Ataco |
producent |
Beneficio Las Cruces
|
farma |
El Molino
|
uprawy | 1350 - 1650 m n.p.m. |
odmiana | Bourbon, Pacas |
proces | washed |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
żurawina wędzona śliwka mleczna czekolada miód lipowy |
ocena |
brak danych
|
Opis
El Molinito to kawa pochodząca z farmy El Molinio - jednej z najważniejszych na terenie wulkanicznego pasma górskiego Apaneca na zachodzie El Salwadoru. Tereny te otoczone są wulkanami i obfitują w niezwykle żyzną, wulkaniczną glebę. Obok El Molinio, znajduje się tam wiele plantacji kawy biorących udział w organizowanym corocznie Cup Of Excelence.
Nazwa El Molinito jest zdrobnieniem nazwy farmy, na której dojrzewają ziarna. Jest to mieszanka odmian Bourbon i Pacas, które zostały tam połączone ze względu na jednorodność ziaren obu odmian. Pacas to naturalna mutacja odmiany Bourbon. Jej cechą charakterystyczną jest karłowatość drzew kawowych, która sprawia, że kawowce mogą rosnąć w mniejszych odstępach od siebie, zatem gęstość na hektar (zbiór ziaren z jednego hektara) jest większa niż w przypadku tradycyjnie sadzonych roślin. Pacas stanowi obecnie około 25% produkowanej w El Salwadorze kawy.
Jak na kawę w obróbce mytej przystało, Salvador El Molinito charakteryzuje się wyrazistym, czystym smakiem, intensywnym aromatem i szlachetną kwasowością. Wyczujemy w nim rześkie nuty żurawiny w akompaniamencie miodu lipowego i słodyczy mlecznej czekolady. Zwieńczy tę kompozycję przyjemnie aromatyczne wędzona śliwka, przywodząca na myśl kompot z suszu. Na chłodne dni - jak znalazł.
Polecane metody zaparzenia kawy Java Salwador El Molinito
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/01 |
Producent | Java Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Salwador |
Region | Ahuachapan |
Odmiana botaniczna | Bourbon |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.