Java Rwanda Sake filtr 250g kawa ziarnista speciality jasnopalona do metod alternatywnych





Opis
Java Rwanda Sake filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.03.29
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region | Ngoma District, Eastern Province |
producent |
Sake Farm
|
farma |
smallholder producers
|
uprawy | 1 450 - 2 000 m n.p.m. |
odmiana | Bourbon |
proces | Washed |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
morela, skórka pomarańczy, wiśnia, melon |
ocena |
brak danych
|
Opis
Prowadzona przez kobiety Sake Farm znajduje się w dystrykcie Ngoma we wschodniej prowincji Rwandy, która słynie z hodowli bananów. Leży nad brzegiem jeziora Sake. Od 1999 roku zarządza nią Marie Laetitia Kayitesire, która stopniowo rozwija gospodarstwo - dziś liczy już ono ponad 30 hektarów i posiada własny młyn. Marie kładzie nacisk na zwiększenie udziału kobiet pracujących w sektorze kawy na wszystkich poziomach łańcucha produkcji.
Od samych początków, współpracuje ze stowarzyszeniami Twuzuzanye, zrzeszającym kobiety oraz młodych ludzi w celu poprawy ich warunków bytowych, możliwości zatrudnienia oraz samorozwoju, oraz Berwa Mubyeyi, a także licznymi związkami kobiet zatrudnionych w tym sektorze gospodarki.
Kawa procesowana w stacji myjącej Sake jest zbiorem owoców pochodzących z 2200 niewielkich kawowych gospodarstw (liczących w sumie około 74300 drzewek kawowców) w dystrykcie Ngoma na wschodzie kraju. Owoce gromadzone są w młynie Sake i dostarczane na miejsce zarówno autami jak i na rowerach a nawet - w tradycyjnie w Afryce stosowany jeszcze sposób - w koszach na głowach tragarzy.
Rwanda Sake to kawa o mocno wyczuwalnej owocowości i czystym, rześkim smaku. Proces myty, któremu zostały poddane ziarna, sprawia, że filiżanka kawy będzie charakteryzowała się lekkim body. W naparze na pierwszy plan wysuwa się kwasowość wiśni i soczysty melon, które komplementowane są przez wyrazisty aromat skórki pomarańczowej i słodycz moreli. Owocowy zawrót głowy gwarantowany.
Polecane metody zaparzenia kawy Java Rwanda Sake
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/03 |
Producent | Java Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.