CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Java Papua New Guinea Korofeigu organic 250g kawa ziarnista

Ocena:
5 5
Cena: 38,50 zł 38.50
ilość szt.
Zyskujesz 19 pkt [?]

towar niedostępny

kawy z nutami orzechów ziemnych

kawy z nutami daktyli

kawy z nutami toffi


Palarnia Polska
Pochodzenie Papua Nowa Gwinea
Rodzaj kawa ziarnista
Rodzaj palenia ekspres
Stopień palenia średni
Skład kawy Arabika 100%
Proces washed
Region Bena
Odmiana Arusha
Wysokość upraw 1400-1900 m n.p.m.
Waga 250g
Profil kawy

orzeszki ziemne
daktyle
toffi

Data palenia: 2024/05/14

Ta kawa doskonale sprawdzi się jako espresso, ale również bardzo dobrze współgra z mlekiem lub napojem roślinnym.

Będzie świetnie smakowała zaparzona w ekspresie kolbowym, przelewowym, automatycznym, we french pressie, kawiarce oraz metodą tradycyjną.

Ziarna tej kawy pochodzą z Kooperatywy Korofeigu, która aktualnie zrzesza 97 małych producentów zajmujących się uprawą kaw ekologicznych. Ich gospodarstwa zajmują 112 ha i położone są w dolinie Bena, pomiędzy Goroką a Henganofi. Górzysty obszar i żyzne gleby gliniaste sprzyjają uprawie kawy oraz innych drzew owocowych, które są naturalnym cieniem dla drzewek kawowca.

Na początku 1945 r, kiedy wojna w Nowej Gwinei dobiegała końca, administracja przeznaczyła cztery działki w rejonie Korofeigu pod uprawę kawy. Wybrano trzynastu nastolatków z Korofeigu i wysłano ich do nowo otwartej szkoły, w której zostali wykształceni w kierunku produkcji kawy. Przez kolejny rok urzędnicy rządowi przemieszczali się po Wyżynach Wschodnich, wybierając działki i zachęcali rolników do sadzenia kawy, jednocześnie kontynuując szkolenie młodzieży z tych obszarów. Pierwszą reakcją rdzennej ludności była obojętność, uważano, że to strata czasu i nie jest dla nich opłacalne, aby czekać 3 lata na pierwsze zbiory. Niektóre działki zostały zaniedbane, ale żadne nie zostały usunięte, co pozwoliło na rozpoczęcie uprawy kawy na tym obszarze. Dziś uprawa kawy w Korofeigu stała się jednym z najważniejszych źródeł dochodu w Papui Nowej Gwinei i utrzymuje się z niej 1/3 ludności.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/05
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
Waga 250g
Producent Java Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Papua Nowa Gwinea
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Java Papua New Guinea Korofeigu organic 250g kawa ziarnista
5
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium