Java Old Schoold Blend 007 250g kawa ziarnista
data palenia |
2024.01.30
|
palarnia | |
pochodzenie |
blend:
Brazylia Indie |
proces | washed |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
śliwka węgierka orzech włoski prażone migdały |
ocena |
brak danych
|
Ziarna kawy Old School Blend zostały tak dobrane, aby dać świetnie zbalansowane espresso, w którym rozpoznasz klasyczne nuty orzecha włoskiego i prażonych migdałów, ale też śliwki węgierki. Zakochają się w niej miłośnicy klasycznego espresso, z niską kwasowością i solidnym body. Ciemne palenie dają też piękną cremę i wyraźne nuty smakowe.
Kawa ta jest również świetnie sprawdzającą się bazą do napojów z mlekiem, jak cappuccino, flat white, czy latte.
Lubisz klasyczny smak kawy z ekspresu przelewowego? Jasno palone kawy są zbyt kwaskawe? Ta będzie idealnym wyborem również do filtra. Wyraźne nuty, zdecydowany charakter... Pokochasz ją szybko.
Podobnie w kawiarce - da zdecydowany, niezwykle aromatyczny i pyszny efekt. Takie prawdziwe, domowe włoskie espresso. Dodaj do niego mleko, a kawa nabierze przyjemnego, deserowego charakteru.
Ziarna zostały wypalone według receptury Mistrza Polski Roasterów 2018, Rafała Kaniewskiego.
Kawa dostępna jest również w opakowaniu 1kg.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
31,41 zł
Cena regularna:
34,90 zł
11,89 zł
Cena regularna:
13,99 zł
116,91 zł
Cena regularna:
129,90 zł
54,90 zł
Cena regularna:
59,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
178,90 zł
16,99 zł
Cena regularna:
27,90 zł
142,11 zł
Cena regularna:
157,90 zł
11,89 zł
Cena regularna:
13,99 zł
16,99 zł
Cena regularna:
18,99 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.