Java Old Schoold Blend 007 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.07.08
|
palarnia | |
pochodzenie |
blend:
Brazylia Indie |
proces | washed |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
śliwka węgierka orzech włoski prażone migdały |
ocena |
brak danych
|
Kawa ziarnista Old School Blend 250g wypalona w polskiej palarni Java Coffee
Ziarna kawy Old School Blend zostały tak dobrane, aby dać świetnie zbalansowane espresso, w którym rozpoznasz klasyczne nuty orzecha włoskiego i prażonych migdałów, ale też śliwki węgierki. Zakochają się w niej miłośnicy klasycznego espresso, z niską kwasowością i solidnym body. Ciemne palenie dają też piękną cremę i wyraźne nuty smakowe.
Kawa ta jest również świetnie sprawdzającą się bazą do napojów z mlekiem, jak cappuccino, flat white, czy latte.
Lubisz klasyczny smak kawy z ekspresu przelewowego? Jasno palone kawy są zbyt kwaskawe? Ta będzie idealnym wyborem również do filtra. Wyraźne nuty, zdecydowany charakter... Pokochasz ją szybko.
Podobnie w kawiarce - da zdecydowany, niezwykle aromatyczny i pyszny efekt. Takie prawdziwe, domowe włoskie espresso. Dodaj do niego mleko, a kawa nabierze przyjemnego, deserowego charakteru.
Ziarna zostały wypalone według receptury Mistrza Polski Roasterów 2018, Rafała Kaniewskiego.
Kawa dostępna jest również w opakowaniu 1kg.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.