Java Nikaragua El Limoncillo anaerobic filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 84,90 zł 84.90
ilość szt.
Zyskujesz 84 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Java Nikaragua El Limoncillo filtr 250g

kawa speciality z nutami jabłka

kawa speciality z nutami mango

kawa speciality z nutami czekolady

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.03.29
palarnia
pochodzenie
producent
Fincas Mierisch
farma
Limoncillo
region
Matagalpa
wysokość upraw
850 - 1100
odmiana Ethiosar
proces
typ palenia
stopień palenia
profil sensoryczny
ocena w cuppingu
brak danych

Opis kawy

Nikaragua Limoncillo została wypalona specjalnie na Warszawki Festiwal Kawy odbywający się w Pałacu Kultury i Nauki. Na stoisku Java Coffee Roasters można było napić się tej wyjątkowej kawy, która cieszyła się dużym zainteresowaniem.

Farma Limoncillo zyskała swoją nazwę od drzew cytrynowych, które porastały ówcześnie jej teren. Na początku hodowano tam jedynie Typikę, jednak zmieniający się klimat wymusił na właścicielach dostosowanie upraw do nowych warunków. W rezultacie powstał Ethiosar – hybryda hybrydy. Brzmi szalenie! Ta odmiana to skrzyżowanie gatunków Sudan Rume i Sarchimore, który z kolei sam powstał z połączenia odmian Timor i Villa Sarchi – ta natomiast jest mutacją Bourbonu z Kostaryki. A wszystko po to, by stworzyć kawę jak najbardziej odporną na choroby, jak najlepiej adoptującą się do występującego w danym miejscu klimatu oraz, co nie powinno dziwić, dającą ziarna najwyższej jakości. Dodatkową ciekawostką jest fakt, że farma Limoncillo zasilana jest samodzielnie przez energię odnawialną pozyskiwaną dzięki zastosowaniu systemu turbin wodnych.

Ethiosar z tej partii został poddany obróbce anaerobic, która polega na kontrolowanym fermentowaniu ziaren w atmosferze beztlenowej. Szczelnie zamknięte beczki spędzają 48 godzin w pomieszczeniu, gdzie temperatura utrzymywana jest na poziomie 6 – 10*C. Po tym czasie owoce rozkładane są na słońcu, które natychmiast przerywa proces fermentacji i zapobiega pojawieniu się pleśni. Wiśnie kawowca wygrzewają się w promieniach słonecznych w sumie 32 dni. Gdy osiągają odpowiednią wilgotność nadchodzi pora “odpoczynku” - w tym momencie uzyskane w procesie anaerobic smaki mają się zrównoważyć. Proces fermentacji ma na celu umożliwienie wzrostu bakteriom beztlenowym, ponieważ pozwalają one na uzyskanie niesamowitej kwasowości ziaren.

W filiżance otrzymujemy eksplozję owocowych smaków z wyjątkowym czekoladowym finiszem!

Smacznego!


Polecane metody zaparzenia kawy Java Nikaragua El Limoncillo

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 

Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/03
Producent Java Coffee Roasters
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Nikaragua
Obróbka anaerobic
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Bialetti Romantico 250g kawa mielona w puszce
Bialetti Romantico 250g kawa mielona w puszce
31,80 zł 23,12 zł
szt.
Hario Immersion Dripper Switch | wybierz rozmiar
Hario Immersion Dripper Switch | wybierz rozmiar
198,90 zł 159,90 zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium