Java Nikaragua El Limoncillo anaerobic filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
Java Nikaragua El Limoncillo filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.03.29
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Fincas Mierisch
|
farma |
Limoncillo
|
region |
Matagalpa
|
wysokość upraw |
850 - 1100
|
odmiana | Ethiosar |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis kawy
Nikaragua Limoncillo została wypalona specjalnie na Warszawki Festiwal Kawy odbywający się w Pałacu Kultury i Nauki. Na stoisku Java Coffee Roasters można było napić się tej wyjątkowej kawy, która cieszyła się dużym zainteresowaniem.
Farma Limoncillo zyskała swoją nazwę od drzew cytrynowych, które porastały ówcześnie jej teren. Na początku hodowano tam jedynie Typikę, jednak zmieniający się klimat wymusił na właścicielach dostosowanie upraw do nowych warunków. W rezultacie powstał Ethiosar – hybryda hybrydy. Brzmi szalenie! Ta odmiana to skrzyżowanie gatunków Sudan Rume i Sarchimore, który z kolei sam powstał z połączenia odmian Timor i Villa Sarchi – ta natomiast jest mutacją Bourbonu z Kostaryki. A wszystko po to, by stworzyć kawę jak najbardziej odporną na choroby, jak najlepiej adoptującą się do występującego w danym miejscu klimatu oraz, co nie powinno dziwić, dającą ziarna najwyższej jakości. Dodatkową ciekawostką jest fakt, że farma Limoncillo zasilana jest samodzielnie przez energię odnawialną pozyskiwaną dzięki zastosowaniu systemu turbin wodnych.
Ethiosar z tej partii został poddany obróbce anaerobic, która polega na kontrolowanym fermentowaniu ziaren w atmosferze beztlenowej. Szczelnie zamknięte beczki spędzają 48 godzin w pomieszczeniu, gdzie temperatura utrzymywana jest na poziomie 6 – 10*C. Po tym czasie owoce rozkładane są na słońcu, które natychmiast przerywa proces fermentacji i zapobiega pojawieniu się pleśni. Wiśnie kawowca wygrzewają się w promieniach słonecznych w sumie 32 dni. Gdy osiągają odpowiednią wilgotność nadchodzi pora “odpoczynku” - w tym momencie uzyskane w procesie anaerobic smaki mają się zrównoważyć. Proces fermentacji ma na celu umożliwienie wzrostu bakteriom beztlenowym, ponieważ pozwalają one na uzyskanie niesamowitej kwasowości ziaren.
W filiżance otrzymujemy eksplozję owocowych smaków z wyjątkowym czekoladowym finiszem!
Smacznego!
Polecane metody zaparzenia kawy Java Nikaragua El Limoncillo
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/03 |
Producent | Java Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Nikaragua |
Obróbka | anaerobic |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |