Java Nicaragua Spring Espresso 1kg kawa ziarnista speciality do ekspresu i do kawiarki





Opis
Java Nicaragua Spring Espresso 1kg
Charakterystyka
data palenia |
2023.03.24
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region | Matagalpa |
producent | Fincas Mierisch |
farma | Limoncillo |
odmiana | Java Caturra |
uprawy | 1350 - 1650 m n.p.m. |
proces | |
typ palenia | |
profil sensoryczny |
mirabelka, pomarańcza w czekoladzie, melasa |
ocena |
brak danych
|
Opis
Jak powitać wiosnę? Z JAVĄ i Javą! Ziarna SPRING Espresso, to Java Caturra, będąca naturalną mutacją odmiany Javanica, która pojawiła się na przełomie lat 2004/2005. Swoją nazwę Java Caturra zawdzięcza temu, że jej drzewka są niewielkie i gęste - podobnie jak Caturra, jednak kształtem owoce przypominają wydłużone owoce Javaniki. Jakie benefity wynikają z tej mutacji? Java Caturra jest odmianą odporną na rdzę kawową oraz suszę (tych cech nie posiada Javanica), a jej zbiory są nawet o 15% większe od zbiorów Caturry. Dodatkowo dzięki mutacji profil smakowy tej odmiany wypada zdecydowanie lepiej niż obu pozostałych kaw. Same plusy!Dojrzałe owoce kawy po zebraniu podlegają selekcji w kanałach wodnych a następnie są pozbawiane miąższu przy zużyciu jak najmniejszej ilości wody. Ziarna następnie fermentują przez 36 godzin w specjalnych zbiornikach przeznaczonych do suchej fermentacji, co sprawia, że łatwiej pozbawia się je otoczki podczas kolejnego mycia. Ostatecznie kawa jest suszona na specjalnych plandekach zapewniających odpowiednią cyrkulację powietrza.
Za sprawą procesu mokrego filiżanka SPRING Espresso zachwyca rześkim smakiem. Jest delikatna i przyjemnie kwasowa na języku. Wyczujemy w niej nuty mirabelki i słodką pomarańczę w czekoladzie, a także aromat melasy. Idealny balans pomiędzy kwasowością i słodyczą sprawia, że nie da się skończyć na jednym espresso. Idealna propozycja do połączenia z tonikiem - orzeźwienie o smaku wiosny gwarantowane!
Polecane metody zaparzenia kawy Java Nicaragua Spring Espresso
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/03 |
Producent | Java Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Nikaragua |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Waga | 1 kg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.