CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Java Meksyk Nahua filtr 250g kawa ziarnista do przelewu

Ocena:
0
Cena: 36,90 zł 36.90
ilość szt.
Zyskujesz 18 pkt [?]

towar niedostępny

Opis

Kawa Speciality z nutami grejpfruta

Kawa Speciality z nutami czekolady

Kawa Speciality z nutami żurawiny


data palenia
2024.01.29
palarnia
pochodzenie
region Puebla, Nahua
producent
Mali producenci
uprawy 1200 - 1500 m n.p.m.
odmiana blend
proces honey
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
grejpfrut
czekolada deserowa
żurawina
ocena
brak danych

Ziarna idealne do "szybkiego przelewu", czyli do ekspresu przelewowego. Dadzą też sporo radości zaparzone w tradycyjnym drip-erze typu V60 czy Kalita.
Szybki przelew, czy inaczej batch brew, to coraz popularniejszy sposób na kawę również w Polsce. Kawy te przekonują wszystkich, którzy piją americano lub nie mają czasu albo ochoty na ręczne parzenie kawy za pomocą Chemexa czy innych metod przelewowych. Kubek czarnej kawy z ekspresu przelewowego ma dużo więcej aromatu i zdecydowanie bardziej rozwinięty smak niż popularne americano. Ceny ekspresów przelewowych i łatwość ich obsługi również przekonują. Trudno więc się dziwić rosnącej popularności tak zaparzanej kawy. 

Kawa palona jest w stopniu jasnym plus, pod metody przelewowe. Będzie idealnie smakować zarówno samodzielnie, jak i z dodatkiem mleka. Wyrazisty smak kawy zapewniają wyczuwalne nuty grejpfruta, czekolady deserowej oraz żurawiny.

Palarnia Java Coffee Roasters w tym sezonie proponuje kawę pochodzącą z Meksyku od firmy La Laja, która współpracuje jedynie z małymi producentami. Swoje młyny posiada aktualnie w trzech regionach: Puebla, Veracruz i Chiapas. La Laja nieustannie koncentruje się na jakości współpracy z lokalnymi producentami kawy, co oznacza również możliwie najwyższą jakość ziaren. La Laja posiada certyfikaty Rainforest Alliance, UTZ (program certyfikacji zrównoważonego rozwoju dla kawy, kakao i herbaty) oraz 4C (certyfikat, który działa na rzecz zrównoważonego łańcucha dostaw kawy i poprawy standardu życia rolników). Firma ta opracowała programy społeczno-gospodarcze i stale wspiera miejscową społeczność poprzez dostarczanie szkoleń, pomoc w produkcji sadzonek, czy nawet wprowadzenia projektów zajęć rekreacyjnych. Dzięki takim zabiegom lokalna, potrzebująca społeczność ma szanse na rozwój i edukację. Ziarna kawy Nahua pochodzą z trzech małych gospodarstw - Finca Husmaya, Finca La Puebla oraz La Nueva. W każdym z nich około dwudziestu zatrudnionych na stałe pracowników utrzymuje uprawy, użyźnia gleby nawozem z cascary oraz odnawia najstarsze działki.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/01
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
Producent Java Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Meksyk
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces pulped natural / honey
Waga 250g
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Java Meksyk Nahua filtr 250g kawa ziarnista do przelewu
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium