Java Meksyk Nahua filtr 1 kg kawa ziarnista do przelewu
data palenia |
2024.10.17
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region | Puebla, Nahua |
producent |
Mali producenci
|
uprawy | 1200 - 1500 m n.p.m. |
odmiana | blend |
proces | honey |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
grejpfrut czekolada deserowa żurawina |
ocena |
brak danych
|
Ziarna idealne do "szybkiego przelewu", czyli do ekspresu przelewowego. Dadzą też sporo radości zaparzone w tradycyjnym drip-erze typu V60 czy Kalita.
Szybki przelew, czy inaczej batch brew, to coraz popularniejszy sposób na kawę również w Polsce. Kawy te przekonują wszystkich, którzy piją americano lub nie mają czasu albo ochoty na ręczne parzenie kawy za pomocą Chemexa czy innych metod przelewowych. Kubek czarnej kawy z ekspresu przelewowego ma dużo więcej aromatu i zdecydowanie bardziej rozwinięty smak niż popularne americano. Ceny ekspresów przelewowych i łatwość ich obsługi również przekonują. Trudno więc się dziwić rosnącej popularności tak zaparzanej kawy.
Kawa palona jest w stopniu jasnym plus, pod metody przelewowe. Będzie idealnie smakować zarówno samodzielnie, jak i z dodatkiem mleka. Wyrazisty smak kawy zapewniają wyczuwalne nuty grejpfruta, czekolady deserowej oraz żurawiny.
Palarnia Java Coffee Roasters w tym sezonie proponuje kawę pochodzącą z Meksyku od firmy La Laja, która współpracuje jedynie z małymi producentami. Swoje młyny posiada aktualnie w trzech regionach: Puebla, Veracruz i Chiapas. La Laja nieustannie koncentruje się na jakości współpracy z lokalnymi producentami kawy, co oznacza również możliwie najwyższą jakość ziaren. La Laja posiada certyfikaty Rainforest Alliance, UTZ (program certyfikacji zrównoważonego rozwoju dla kawy, kakao i herbaty) oraz 4C (certyfikat, który działa na rzecz zrównoważonego łańcucha dostaw kawy i poprawy standardu życia rolników). Firma ta opracowała programy społeczno-gospodarcze i stale wspiera miejscową społeczność poprzez dostarczanie szkoleń, pomoc w produkcji sadzonek, czy nawet wprowadzenia projektów zajęć rekreacyjnych. Dzięki takim zabiegom lokalna, potrzebująca społeczność ma szanse na rozwój i edukację. Ziarna kawy Nahua pochodzą z trzech małych gospodarstw - Finca Husmaya, Finca La Puebla oraz La Nueva. W każdym z nich około dwudziestu zatrudnionych na stałe pracowników utrzymuje uprawy, użyźnia gleby nawozem z cascary oraz odnawia najstarsze działki.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
82,90 zł
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
59,90 zł
Cena regularna:
67,90 zł
11,99 zł
Cena regularna:
14,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.