CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Java Kostaryka Red Honey filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 86,90 zł 86.90
ilość szt.
Zyskujesz 43 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami tamarynowca

Kawa Speciality z nutami miodu

kawa speciality z nutami pomarańczy


data palenia
2024.06.03
palarnia
pochodzenie
region
Sabanilla de Alajuela, Central Valley
producent
Francisca & Oscar Chacón
farma Las Lajas
uprawy 1300 - 1825 m n.p.m.
odmiana Caturra, Catuai
proces
typ palenia
palenie

profil
sensoryczny

tamarynd
miód
zest pomarańczowy
mirabelka
ocena
-

Kawa ziarnista speciality Red Honey 250g z Kostaryki wypalona w polskiej palarni Java

Red Honey jest wariacją na temat obróbki naturalnej i mokrej w jednym, podczas której otoczka ziarna jest usuwana mechanicznie, jednak spora część miąższu wciąż na nim pozostaje. W takiej formie kawa jest suszona, a proces fermentacji z udziałem pozostałości miąższu sprawia, że kawa zdecydowanie mocniej eksponuje swoją słodycz i unikalny smak zamknięty w ziarnie. Costa Rica Red Honey ma w sobie wszystko, co “miodowy” natural mieć powinien - słodycz miodu i tamaryndowca harmonijnie przeplata się w niej z kwasową mirabelką i przyjemnym, rześkim posmakiem zestu pomarańczowego, który świetnie podkręca profil smakowy naparu.

“Miodowe” metody obróbki kawy są głównym obszarem zainteresowań Państwa Chacón, dlatego decydując się na tę Kostarykę, możesz mieć pewność, że otrzymasz produkt najwyższej jakości. Nie musisz wierzyć na słowo, sprawdź.

Stacja myjąca Las Lajas, mieszcząca się w regionie Sabanilla de Alajuela, to renomowane przedsiębiorstwo sektora kawowego w Kostaryce. Francisca i Oscar Chacón, będący właścicielami farmy, skupiają się na produkcji wysokiej jakości kawę speciality przy użyciu organicznych i zrównoważonych metod. Gospodarstwo Las Lajas zyskało rozgłos za sprawą regularnego wdrażania innowacyjnych metod obróbki kawy oraz tego, że, jako jedyne w regionie, posiada certyfikat organic.

Do oczyszczania ziaren kawy z miąższu, stosowana jest specjalna maszyna zaprojektowana tak, by zużywać jak najmniej wody. Generalnie zużycie wody przez farmę jest niewielkie, z racji tego, że w Las Lajas nie procesuje się kaw na mokro. W centrum zainteresowania właścicieli znajdują się metody Honey i naturale. Oscar jest właścicielem mocno angażującym się w życie gospodarstwa - osobiście nadzoruje każdy z procesów od samego początku do końca. Nie zawsze już na początku podejmuje decyzję o tym, jaki metoda obróbki zostanie zastosowana dla dalego ziarna - jej wybór jest niejednokrotnie determinowany przez aktualne warunki atmosferyczne, by w ostatecznym rozrachunku wyciągnąć z każdej procesowanej partii maksimum smaku i aromatu.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/06
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent Java Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Kostaryka
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces red honey
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Java Kostaryka Red Honey filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium