Java Kenya Muhara Magomano filtr 250g kawa ziarnista speciality jasnopalona do metod alternatywnych





Opis
Java Kenya Muhara Magomano filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.04.25
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Muhara FCS
|
farma |
Magomano
|
odmiana |
SL 28,
SL 34, Batian, Ruiru 11 |
region | Kiambu |
uprawy | 1600 - 1800 m n.p.m. |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
brak danych
|
Opis
Kenya Muhara Magomano to kawa o nieprzeciętnym charakterze. Ziarna poddane obróbce mytej odwdzięczają się czystością smaku i charakterystyczną dla kenijskich kaw wyraźną, owocową kwasowością. W naparze mocno wyczuwalne są soczyste nuty czerwonej porzeczki i granatu podkreślone przez wyraźną słodycz żurawiny. Komplementuje je posmak czekolady deserowej, dodający całości niezwykle eleganckiego charakteru i delikatnie łamiący dominującą w kawie owocowość, co nie jest tak oczywiste w kawach z Kenii. Jest to zdecydowanie pozycja warta uwagi.
Stacja myjąca Magomano jest jedną z dwóch mieszczących się w Kiambu. Wzięła swoją nazwę z języka lokalnie zamieszkującego tamtejsze tereny plemienia Kikuyu, którego starsi mieli w zwyczaju organizować tam swoje zebrania, i oznacza dosłownie “gromadzić się”.
Większość farmerów w tamtym regionie nie polega jedynie na hodowli kawy. Poza tym zajęciem trudnią się także uprawą awokado i orzechów makadamia. Umożliwia im to zacienianie rosnących drzew kawowca oraz jest dla nich dodatkowym źródłem dochodu. Farma znajduje się w terenie obfitującym w żyzne gliniaste gleby, posiadające duży zasób wartości odżywczych dla rosnących na nich roślin, jednak jest ciężka w uprawie, dlatego hodowanie na niej roślin jest nie lada zadaniem.
Polecane metody zaparzenia kawy Java Kenya Muhara Magomano
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/04 |
Producent | Java Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.