Java Kenia Kirinyaga filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu
towar niedostępny






Opis
Java Kenia Kirinyaga filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.10.25
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Guama
|
farma |
Baragwi Farmers Co-operative Society Limited
|
stacja obróbki |
-
|
region | Kirinyaga |
uprawy | 1600 - 1800 m n.p.m. |
odmiana | SL 28, SL 34 Batian Ruiru 11 |
proces | washed |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czarna porzeczka rabarbar żurawina |
ocena |
brak danych
|
Opis
Farma Baragwi ma dwie lokalizacje - w Baragwi (skąd nazwa) oraz w Karumandi na terenie hrabstwa Kirinyaga w Kenii. Stowarzyszenie zostało założone już w 1953 r. i od początku kieruje się tymi samymi założeniami - promowaniem interesów socjalno-ekonomicznych członków oraz troską, by kawa, która jest przez nich produkowana, osiągała najlepszą jakość. Kooperatywa składa się z 12 młynów wodnych i jest aktualnie największą taką formacją w Kenii.
Zebrane owoce kawowca są sortowane przed obróbką, a następnie jeszcze w osłonce poddawane całonocnej fermentacji, po czym dopiero następuje proces ich mycia. Na dalszym etapie ziarna spędzają od 8 do 14 dni susząc się na stołach. Przez zastosowanie konkretnych zabiegów poprawiających jakość młynów, jak choćby wyłożenie płytkami kanałów, przez które przepływa kawa, woda może być używana w procesie produkcji kilkukrotnie.
Czego możemy się spodziewać po zaparzonej kawie? Owoce, słodycz i jeszcze raz owoce. Iście letnia kompozycja smakowa przywodząca na myśl słoneczne dni, za którymi tak nam teraz tęskno. Lekkie body, z racji obróbki mytej, przyjemna, charakterystyczna dla kaw z Kenii kwasowość o aromacie czarnej porzeczki złagodzonej rabarbarem. Nuty żurawiny dodają całości słodyczy. Obowiązkowa pozycja na jesienne rozgrzanie. Sprawdźcie sami.
Polecane metody zaparzenia kawy Java Kenia Kirinyaga
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/10 |
Producent | Java Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Region | Kirinyaga |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.