Java Indonezja Frinsa Manis filtr 250g kawa ziarnista speciality jasnopalona do metod alternatywnych





Opis
Java Indonezja Frinsa Manis filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.04.19
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region | West Java |
producent |
Wildan Mustofa,
Atieq Mustikaningtyas |
farma |
Frinsa Estate
|
uprawy | 1 300 - 1 500 m n.p.m. |
odmiana | Sigararutang Andungsari Timtim Ateng Super Borbor |
proces | washed |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
truskawka mirabelka czekolada mleczna |
ocena |
brak danych
|
Opis
“Manis” w języku bahasa - indonezyjskim, oznacza “słodki” i taka właśnie jest INDONESIA Frinsa Manis. W profilu sensorycznym wybijają się na pierwszy plan nuty mlecznej czekolady i ta słodycz zdecydowanie dominuje w filiżance. Dołóżmy do niej przyjemne owocowe nuty truskawki i delikatną kwasowość mirabelki. Czy nie brzmi to jak idealna kawa na przywołanie słonecznej wiosny? Zdecydowanie tak - i o to właśnie chodziło!
Wildan Mustofa wraz z żoną Atieq Mustikaningtyas swoją uprawę kawy zaczęli w roku 2019 w Sindangkerta, Weninggalih. Miejsce to obecnie jest głównym obszarem hodowlanym na ich farmie Java Frinsa Estate. Od początku priorytetem w ich gospodarstwie jest jakość wytwarzanego produktu, co wymaga niezwykłej uwagi i kunsztu farmerów.
Odmiennie od większości indonezyjskich producentów kawy, którzy preferują obróbkę metodą “wet hulled” (polegającą na suszeniu owoców w deszczu), kawa w gospodarstwie Wildana obrabiana jest na mokro, dzięki czemu mocno wybija się na tle kaw tego kraju zarówno pod względem smaku jak i samej jakości ziarna. Obróbka mokra wpływa także korzystnie na zaangażowaną w ten proces społeczność, a w perspektywie przełoży się na zrównoważone zużycie i wielorazowe wykorzystywanie wody oraz ponowne zalesianie tamtejszych terenów.
Polecane metody zaparzenia kawy Java Indonezja Frinsa Manis
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/04 |
Producent | Java Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Indonezja |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.