CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Java Gwatemala Todosantarita 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 42,90 zł 42.90
ilość szt.
Zyskujesz 21 pkt [?]

towar niedostępny

Opis

Kawa Speciality z nutami czekolady

Kawa Speciality z nutami suszonej śliwki

Kawa Speciality z nutami grejpfruta


data palenia
2024.01.05
palarnia
pochodzenie
region Huehuetenango, Todos Santos Cuchumatan
kooperatywa Todosantarita
odmiana Pache
Caturra
Bourbon
uprawy 1350 - 1650 m n.p.m.
proces washed
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
czekolada
suszona śliwka
grejpfrut
ocena
brak danych
W smaku średnio palonej kawy Gwatemala Todosantarita można wyczuć czekoladę, suszoną śliwkę i grejpfruta. Jest bardzo dobrze zbalansowana.

Ta kawa to oczywiście 100% arabika, dlatego ma łagodniejszy smak, słodsze nuty i mniejszą zawartość kofeiny niż kawy z domieszką robusty.

Idealna na espresso, ale równie dobrze współgra z mlekiem lub napojem roślinnym. Przygotujesz z niej cappuccino, latte, czy flat white, które będą miały swój wyjątkowy charakter.

Kawa ta jest wypalona pod ekspres kolbowy i kawiarkę, ale daje również świetne rezultaty w ekspresie przelewowym, automatycznym, czy french pressie. Możesz też oczywiście przygotować ją metodą tradycyjną.

Kawa została wypalona według receptury stworzonej przez Mistrza Polski Roasterów 2018, Rafała Kaniewskiego.

Huehuetenango to gmina w zachodniej części Gwatemali, która ciągnie się aż do granicy z Meksykiem. Występują tutaj wyjątkowe warunki klimatyczne, tworząc mikroklimat, który idealnie sprzyja uprawie kawy. Nasza kawa pochodzi z kooperatywy Todosantarita założonej w 1986 roku, która aktualnie zrzesza 127 producentów. Ich gospodarstwa położone są na wzgórzach Sierra de los Cuchumatanes - to najwyższe niewulkaniczne pasmo górskie w Ameryce Środkowej. Po zerwaniu, kawa poddawana jest obróbce na mokro i suszona na patio. Następnie wysyłana jest do suchego młyna Fedecocagua w którym usuwa się jej osłonkę, czyści i sortuje ziarna, które gotowe są do eksportu.

Kawa dostępna również w opakowaniu 1kg.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/01
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
Producent Java Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Gwatemala
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Waga 250g
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Java Gwatemala Todosantarita 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium