Java Gwatemala Todosantarita 250g kawa ziarnista
Opis
data palenia |
2024.01.05
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region | Huehuetenango, Todos Santos Cuchumatan |
kooperatywa | Todosantarita |
odmiana | Pache Caturra Bourbon |
uprawy | 1350 - 1650 m n.p.m. |
proces | washed |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czekolada suszona śliwka grejpfrut |
ocena |
brak danych
|
Ta kawa to oczywiście 100% arabika, dlatego ma łagodniejszy smak, słodsze nuty i mniejszą zawartość kofeiny niż kawy z domieszką robusty.
Idealna na espresso, ale równie dobrze współgra z mlekiem lub napojem roślinnym. Przygotujesz z niej cappuccino, latte, czy flat white, które będą miały swój wyjątkowy charakter.
Kawa ta jest wypalona pod ekspres kolbowy i kawiarkę, ale daje również świetne rezultaty w ekspresie przelewowym, automatycznym, czy french pressie. Możesz też oczywiście przygotować ją metodą tradycyjną.
Kawa została wypalona według receptury stworzonej przez Mistrza Polski Roasterów 2018, Rafała Kaniewskiego.
Huehuetenango to gmina w zachodniej części Gwatemali, która ciągnie się aż do granicy z Meksykiem. Występują tutaj wyjątkowe warunki klimatyczne, tworząc mikroklimat, który idealnie sprzyja uprawie kawy. Nasza kawa pochodzi z kooperatywy Todosantarita założonej w 1986 roku, która aktualnie zrzesza 127 producentów. Ich gospodarstwa położone są na wzgórzach Sierra de los Cuchumatanes - to najwyższe niewulkaniczne pasmo górskie w Ameryce Środkowej. Po zerwaniu, kawa poddawana jest obróbce na mokro i suszona na patio. Następnie wysyłana jest do suchego młyna Fedecocagua w którym usuwa się jej osłonkę, czyści i sortuje ziarna, które gotowe są do eksportu.
Kawa dostępna również w opakowaniu 1kg.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.