CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Java Gwatemala Nueva Era filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 56,90 zł 56.90
ilość szt.
Zyskujesz 28 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami czekolady

Kawa Speciality z nutami wiśni

kawa speciality z nutami czarnej porzeczki


data palenia
2024.04.04
palarnia
pochodzenie
region
Jumaytepeque, Fraijanes
producent
Cooperativa Agrícola Integral La Nueva Era
farma Finca Tololoche
uprawy 1000 - 1080 m n.p.m.
odmiana Catuai, Marsellesa, Pache, Sarchimor
proces
typ palenia
palenie

profil
sensoryczny

czekolada deserowa
wiśnia
czarna porzeczka
ocena
-

Kawa ziarnista speciality Nueva Era 250g z Gwatemali wypalona w polskiej palarni Java

Czekolada deserowa, soczysta wiśnia i przyjemnie cierpka czarna porzeczka - trio wybitnie doskonałe. GWATEMALA Nueva Era to kawa o przyjemnie wytrawnym charakterze i delikatnej kwasowości. Procesowana na sucho w gospodarstwie Tololoche w regionie Fraijanes, który charakteryzuje się żyznymi, zasobnymi w potas glebami, co przekłada się na wysoką cielistość kawy.

Cooperativa Agrícola Integral La Nueva Era, R.L. mieści się w wiosce Jumaytepeque, niedaleko miasta Nueva Santa Rosa. Fraijanes to odrębny region i właściwie jeden z pierwszych obszarów uprawy kawy w Gwatemali. Wioska, w której mieści się spółdzielnia, leży u podnóża nieaktywnego już Wulkanu Jumaytepeque, który stanowi część łańcucha wulkanów w okolicy. 

Na przedsiębiorstwo Nueva Era składają się dwa aneksy: jeden na kawy myte, drugi na kawy procesowane metodą suchą. Kawa dostarczana do aneksu suchego Nueva Era Natural jest uprawiana wyłącznie przez Finca Tololoche. Gospodarstwo zajmuje powierzchnię 50 hektarów, a znajduje się na zboczu Jumaytepeque z widokiem na spółdzielnię. Jest prowadzone przez trzy pokoleniową rodzinę: Jamiego Sancheza, jego ojca Don Fernando i syna Fernando, którzy są jego właścicielami.

Długość przebywania zebranych ziaren pod słońcem zależy od wysokości na jakiej są suszone. Dla wysokości około 1000 m n.p.m. jest to zazwyczaj 10-12 dni, podczas gdy gospodarstwa znajdujące się wyżej muszą dołożyć do tego czasu dodatkowe kilka dni. Ma to związek z panującą tam temperaturą i kontem operowania promieni słonecznych.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/04
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent Java Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Gwatemala
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Java Gwatemala Nueva Era filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium