Java Etiopia Arsosala filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu

Java Etiopia Arsosala filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu
  • nowość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 49,90 zł 49.90
ilość szt.
Zyskujesz 49 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Java Etiopia Arsosala filtr 250g

Kawa Speciality z nutami jaśminu

Kawa Speciality z nutami senchy

Kawa Speciality z nutami kwiatu pomarańczy

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.08.31
palarnia
pochodzenie
producent
drobni farmerzy
stacja
obróbki
Arsosala Washing Station
region Guji
uprawy 1800 m n.p.m.
odmiana Heirloom
proces washed
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
jaśmin
sencha
kwiat pomarańczy
ocena
brak danych

Opis

Stacja myjąca Arsosala powstała w 2015 r. i aktualnie obsługuje około 1 200 mniejszych producentów kawy z regionu Uraga w Guji.

Gospodarstwa tamtejszych farmerów, często nie przekraczają hektara powierzchni - średnio jest to ok 1/8 ha. Typowe jest w tym przypadku, że możliwość wyizolowania konkretnych ziaren istnieje tylko do momentu, w którym zostaną one sprzedane do stacji myjącej. Ziarna są ważone i poszczególni producenci otrzymują za nie odpowiednią w danym momencie cenę rynkową. Po tym etapie kawa trafia do “wspólnej puli”, przez co jest niemożliwa do namierzenia i traktowana po prostu jako część całościowego zbioru.

Proces mokry, któremu poddawane są te ziarna, rozpoczyna się od pozbawienia owoców miąższu jeszcze w dniu zbioru. Przez noc ziarna fermentują, by kolejnego dnia można było przejść do ich ostatecznego umycia. W zależności od warunków pogodowych, kolejny etap, czyli suszenie kawy na podniesionych stołach, zwanych afrykańskimi łóżkami, trwa od 8 do 15 dni przy słonecznej pogodzie lub 15 do 20 dni, jeśli jest pochmurno.

Kawa po takiej obróbce jest wyjątkowo gładka na języku i niezwykle czysta w smaku.

Już w pierwszej chwili daje się wyczuć w niej aromat jaśminu, tak charakterystyczny dla kaw z Etiopii. Delikatna i przyjemna cierpkość pojawiająca się na języku, to zasługa nut zielonej herbaty Sencha. Wszystkiego dopełnia przyjemna słodycz kwiatu pomarańczy. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.


Polecane metody zaparzenia kawy Java Etiopia Arsosala

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/08
Producent Java Coffee Roasters
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Etiopia
Region Guji
Odmiana botaniczna Heirloom
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium