Java Espresso Blend 002 1kg kawa ziarnista
Opis
data palenia |
2023.10.30
|
palarnia | |
pochodzenie |
blend
|
proces | natural |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
rabarbar suszona żurawina czerwony grejpfrut |
ocena |
brak danych
|
Kawa podobna to klasycznej już mieszanki Java 001, ale wypalona jaśniej, w średnim stopniu, co dało jej nieco inny profil, który przypadnie do gustu zarówno fanom klasycznych mieszanek, ale też osobom poszukującym nieco bardziej soczystych i owocowych smaków kawy.
002 sprawdzi się doskonale do przygotowania espresso, ale też napojów z mlekiem na jego bazie. Bardzo uważnie i konsekwentnie selekcjonowane ziarna dały mieszankę, która zachwyca balansem, aromatem i wielopoziomowym smakiem.
Delikatny posmak żurawiny i świeżego czerwonego grejpfruta sprawiają, że po pierwszym espresso, masz ochotę na kolejne.
Kawa wychodzi też fajnie we French Pressie i w ekspresie przelewowym - koniecznie spróbujcie!
Do tej kompozycji użyte zostały ziarna:- Brazylia Santos
- Gwatemala SHB
- Kostaryka Tarrazu
- Kolumbia Excelso i Supremo
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18,5g kawy dająca 39g naparu
- czas parzenia: 27 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.