CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Java El Salvador El Cocal filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 74,90 zł 74.90
ilość szt.
Zyskujesz 37 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami marakui

Kawa Speciality z nutami mandarynki

kawa speciality z nutami trawy cytrynowej


data palenia
2024.04.16
palarnia
pochodzenie
region
Santa Ana Department
producent
Agricola San Augustin
farma El Cocal
uprawy 1250 - 1300 m n.p.m.
odmiana Bourbon, Pacas
proces
natural 
anaerobic
typ palenia
palenie

profil
sensoryczny

ocena
-

Kawa ziarnista speciality El Cocal 250g z Salwadoru wypalona w polskiej palarni Java

Wyjątkowo bogata w smaku mieszanka ziaren odmian Bourbon i Pacas poddana procesowi natural anaerobic. Dzięki obróbce beztlenowej, kawa odznacza się wyrazistym, owocowym smakiem z mocno zaznaczoną kwasowością. W profilu znajdziesz soczystą marakuję i słodkie mandarynki oraz niezwykle kompleksową w swojej owocowości, przyjemnie cierpką guawę. Wszystko to zostało okraszone rześkim posmakiem trawy cytrynowej.

Farma El Cocal mieści się na zboczu wulkanu Ilamatepec (Santa Ana). Region ten obfituje w plantacje kawy za sprawą wyjątkowo sprzyjających uprawie kawowców warunków. Gospodarstwo El Cocal działa w sektorze kaw Speciality od 30 lat. Na jego terenie znaleźć można wiele rodzimych gatunków drzew, które propagowane są przez właścicieli po dziś dzień.

Właścicielami gospodarstwa jest rodzina Alfaro Castaneda - jest to już czwarte pokolenie zajmujące się uprawą kawy. Poza El Cocal posiadają także farmę El Carmen Beneficio. W obu lokalizacjach procesują kawę od 45 regionalnych producentów. Wszystkie sprowadzane tam kawy są jednak przetwarzane osobno i zachowują możliwość pełnej identyfikowalności poszczególnych ziaren. Przedsiębiorstwo zapewnia współpracującym farmerom dostęp do poszerzania swojej wiedzy i umiejętności praktycznych w zakresie wprowadzania swojego produktu na rynek i utrzymania go z jak najlepszymi efektami.

Bardzo dużą uwagę przykłada się do uprawy kawy w El Cocal na każdym etapie, zaczynając już od skrupulatnych badań gleby. Właściciele weryfikują w jaki sposób odżywić glebę na konkretnych obszarach i dopasowują plan działania każdorazowo do zastanych warunków. Dzięki takiej dbałości o szczegóły, kawa z El Cocal niezmiennie zachwyca pełnią smaku i aromatu.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/04
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent Java Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Salwador
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces anaerobic
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Java El Salvador El Cocal filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium