Java Decaf Colombia Cauca 250 g kawa ziarnista bezkofeinowa
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.24 |
palarnia
Java Coffee Roasters |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Cauca
|
uprawy
1600 - 1820 m n.p.m.
|
producent
kilku małych producentów
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
Castillo
|
proces
Sugarcane E.A. Decaf (naturalny proces dekofeinizacji) |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
granat truskawka |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista bezkofeinowa Cauca 250 g z Kolumbii wypalona w polskiej palarni Java
Ziarna tej kawy to starannie wyselekcjonowana mieszanka ziaren arabiki z kolumbijskiego regionu Cauca.
Kolumbia Cauca to kawa o średnim stopniu wypalenia. O smaku, w którym można wyczuć jaśmin, granat i truskawkę. Jest świetnie zbalansowana. Poddana została naturalnemu procesowi dekofeinizacji - Sugarcane E.A. Decaffeination Process - bez użycia chemikaliów.
Nie możesz żyć bez kawy ale masz problem z kofeiną? A może lubisz po prostu pić więcej kawy ale obawiasz się skutków nadmiaru kofeiny? Ta kawa daje Ci szansę radości picia kawy i nie martwienia się o poziom kofeiny w Twoim organizmie.
Starannie selekcjonowana mieszanka ziaren arabiki z Kolumbii, z regionu Cauca. Profil jej palenia opracował Rafał Kaniewski, Mistrz Polski Roasterów w 2018 roku.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 36g naparu
- czas parzenia: 26 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.








21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł

9,99 zł
Cena regularna:
12,90 zł