Java Decaf Colombia Cauca 250 g kawa ziarnista bezkofeinowa OUTLET
Cena regularna:
56,90 zł
towar niedostępny
data palenia
2025.01.24 |
palarnia
Java Coffee Roasters |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Cauca
|
uprawy
1600 - 1820 m n.p.m.
|
producent
kilku małych producentów
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
Castillo
|
proces
Sugarcane E.A. Decaf (naturalny proces dekofeinizacji) |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
granat truskawka |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista bezkofeinowa Cauca 250 g z Kolumbii wypalona w polskiej palarni Java
Ziarna tej kawy to starannie wyselekcjonowana mieszanka ziaren arabiki z kolumbijskiego regionu Cauca.
Kolumbia Cauca to kawa o średnim stopniu wypalenia. O smaku, w którym można wyczuć jaśmin, granat i truskawkę. Jest świetnie zbalansowana. Poddana została naturalnemu procesowi dekofeinizacji - Sugarcane E.A. Decaffeination Process - bez użycia chemikaliów.
Nie możesz żyć bez kawy ale masz problem z kofeiną? A może lubisz po prostu pić więcej kawy ale obawiasz się skutków nadmiaru kofeiny? Ta kawa daje Ci szansę radości picia kawy i nie martwienia się o poziom kofeiny w Twoim organizmie.
Starannie selekcjonowana mieszanka ziaren arabiki z Kolumbii, z regionu Cauca. Profil jej palenia opracował Rafał Kaniewski, Mistrz Polski Roasterów w 2018 roku.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 36g naparu
- czas parzenia: 26 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


12,99 zł
Cena regularna:
14,99 zł

69,90 zł
Cena regularna:
85,90 zł

69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

139,90 zł
Cena regularna:
164,90 zł

18,99 zł
Cena regularna:
30,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!