Java Congo Umoja Wetu filtr 1kg kawa ziarnista
data palenia |
2024.08.09
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region | Minova, South Kivu |
producent |
Umoja Wetu Producer Group
|
uprawy | 1400 - 1600 m n.p.m. |
odmiana | Bourbon |
proces | Washed |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
wiśnia herbata Assam mleczna czekolada |
ocena |
brak danych
|
Kawa ziarnista speciality Umoja Wetu 1kg z Kongo wypalona w polskiej palarni Java
Popularne już teraz określenie „szybki przelew” lub „batch brew” zagościło na stałe miejsce w słowniku nie tylko baristów. Ten sposób parzenia kawy, we wszelkiego rodzaju ekspresach przelewowych, przeżywa ostatnio wielki boom na całym świecie, w tym oczywiście i w Polsce. Tak parzona kawa wkradła się dość szybko do menu większości kawiarni i barów, zwłaszcza kiedy otwarte są od wczesnego poranka. Coraz częściej pojawiają się maszyny do "szybkiego przelewu" również w biurach. Niektórzy dodają do niej mleka, choć nie każda kawa smakuje z mlekiem równie dobrze jak ta.
Palarnia Java Coffee Roasters przygotowała naprawdę wyjątkową kawę, która zachwyci również tych, którzy na codzień sięgają po dripa czy Chemexa.
Umoja Wetu, czyli Nasza Jedność to kooperatywa małych producentów rolnych, która pracuje nad zjednoczeniem i wsparciem lokalnej ludności zamieszkującej położone pomiędzy jeziorem Kivu a wzgórzami otaczającymi Minovę, Południowe Kivu. Kawę produkują od 2010 roku, a w 2017 roku zdecydowali się na produkcję kawy Specialty.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
131,51 zł
Cena regularna:
139,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
131,51 zł
Cena regularna:
139,90 zł