Java Classic Blend 001 1 kg kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.13 |
palarnia
Java Coffee Roasters |
pochodzenie
blend:Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Kolumbia |
region
Cerrado,
Terrazu Don Roberto,
SHB, Supremo |
uprawy
-
|
producent
różni producenci
|
stacja obróbki
-
|
rodzaj ziaren
100% arabika |
proces
- |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
ciemne |
profil sensoryczny
karmel orzech włoski ciemna czekolada |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Classic Blend 001 1kg z polskiej palarni Java
Klasyk, który doskonale sprawdzi się jako espresso, ale też do kawy z mlekiem. Przy podwójnej porcji espresso we flat white jest niesamowicie wyraźna i delikatna jednocześnie. Mistrzostwo!
Jak o mistrzostwie mowa - blend ten został opracowany przez Rafała Kaniewskiego, który zdobył Mistrzostwo Polski w wypalaniu kawy w 2018 roku.
Wyczujesz przyjemny smak z nutami jeżyn połączony z karmelem, orzechem włoskim i mleczną czekoladą.
Jest to możliwe dzięki ciemniejszemu wypaleniu.
Kawa wychodzi też znakomicie we French Pressie i w ekspresie przelewowym.
Do przygotowania tej kawy użyte zostały ziarna:
- Brazylia Cerrado
- Kostaryka Tarrazu Don Roberto
- Gwatemala SHB
- Kolumbia Supremo
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18,5g kawy dająca 39g naparu
- czas parzenia: 27 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł

54,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł

47,90 zł
Cena regularna:
56,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!