Java Chiny Aqi Badu filtr 250g kawa ziarnista speciality jasnopalona do metod alternatywnych
towar niedostępny






Opis
Java Chiny Aqi Badu filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.11.28
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region | Yunnan |
producent |
Yunnan Coffee Traders
|
farma |
Banka
|
stacja obróbki |
-
|
uprawy | 1350 m n.p.m. |
odmiana | Catimor (P3/P4) |
proces | natural |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
borówka biszkopty mandarynka |
ocena |
brak danych
|
Opis
Niezwykłych kaw w ofercie palarni Java ciąg dalszy. Przed Wami - Chiny vol. 2!
Początek kawowej historii Chin datuje się na koniec XIX w., została ona “zaszczepiona” w Yunnan przez Francuskich misjonarzy, jednak jej produkcja na większą skalę nie rozpoczęła się jeszcze przed dobrych 100 lat od tego momentu. Komercjalizację i eksport kawy zapoczątkowało tam m.in. Nestle i inne tego typu marki, jako część programu rządowego ONZ i Grupy Banku Światowego. Stosunkowo niedawno chińscy farmerzy zaczęli rozwijać swoją wiedzę i umiejętności w celu produkowania kawy coraz lepszej jakości. Prowincja Yunnan z racji niezwykle żyznych i płodnych gleb, które występują w jej obrębie, jest odpowiedzialna za ponad 97% produkcji kawy w całym kraju.
Farma Banka i przynależący do niej młyn wodny zostały założone przez Pana Hu, który był jednym z pierwszych producentów kawy w Yunnan i dzięki współpracy z Nestle miał możliwość zatrudnienia całego szeregu pracowników i skupienia się na rozwoju gospodarstwa. W 2018 r. farma została przejęta przez Yunnan Coffee Traders i od tej pory jej rozwój ruszył na pełnych obrotach. Zaczęto wdrażać nowe metody obróbki kawy i hodować kolejne jej odmiany.
Ziarna tej kawy zostały poddane obróbce naturalnej. Początkowo przepuszczono je kanałami wodnymi przez optyczny sortownik, by wyeliminować niepełnowartościowe egzemplarze, a następnie fermentowały przez dwie doby jeszcze w wiśniach. Po tym czasie nabierały jeszcze więcej swojego niepowtarzalnego charakteru susząc się w promieniach azjatyckiego słońca na podniesionych ekranach. Z racji rodzaju procesu, któremu zostały poddane, charakteryzuje je niezwykle duża słodycz. Napar z nich przygotowany to wysokie body, mocno skondensowany smak i przyjemna “biszkoptowa” miękkość na języku. Do tego dodajmy charakterystyczną słodycz biszkoptu, eksplodujące letnim smakiem borówki i soczystą mandarynkę i rozkoszujmy się kawą, jakiej nie można się oprzeć! Niezwykła propozycja na chłodne zimowe dni - z każdym łykiem można wręcz poczuć otulające ciepłem promienie słońca.
Polecane metody zaparzenia kawy Java Chiny Aqi Badu
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/11 |
Producent | Java Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Chiny |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.