Java Cascara Panama Finca Hartmann 200g





Opis
Java Cascara Panama Finca Hartmann 200g
Szczegóły
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Panama |
Rodzaj | cascara |
Proces | Natural |
Region | Santa Clara |
Odmiana | Catuai |
Wysokość upraw | 1400-2000 m n.p.m. |
Waga | 200g |
Profil kawy | zielone jabłko suszona żurawina rodzynki |
Data przydatności: | 2024/06 |
Opis Cascary Panama Finca Hartmann
Cascara po hiszpańsku oznacza skórkę lub łupinę. Jest efektem nowego sposobu recyclingu skórki i miąższu owoców kawowca. W wielu krajach jeszcze do niedawna uważana była za bezwartościowy odpad, najczęściej używany jako nawóz. Okazało się jednak, że po zastosowaniu specjalnej metody możliwe jest wysuszenie skórki, która po zaparzeniu daje nam wyjątkowo owocowy, orzeźwiający napar.
Czym jest Cascara?
Cascara nie jest kawą, zawiera jednak nieznaczną ilość kofeiny. To część skórki otaczającej ziarna kawy, która została oddzielona od ziarna w celu jego obróbki przed suszeniem.
Historia Cascary
Od wielów plantatorzy kawy w Etiopii i w Jemenie zalewali wysuszone owoce kawowca i robią to do dzisiaj. Do powstałego naparu czasami dodają też świeży cynamon, imbir czy gałkę muszkatołową. W Etiopii taki napój znany jest pod nazwą hashara, a w Jemenie jako qishr.
Cechy produktu
Producent | Java Coffee Roasters |
Pochodzenie ziaren | Panama |
Proces | sucha / natural |
Waga | 200g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.