Java Burundi Heza filtr 250g kawa ziarnista speciality jasnopalona do metod alternatywnych





Opis
Java Burundi Heza filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.02.27
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region | Gitwe Hill, Matongo Commune, Kayanza Province |
producent |
Heza
|
farma |
drobni producenci
|
uprawy | 1960 m n.p.m. |
odmiana | Bourbon |
proces | washed |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
kiwi papaja czekolada mleczna |
ocena |
brak danych
|
Opis
W języku Kirundi, który jest oficjalnym językiem w Burundi, “heza” oznacza “piękne miejsce”. Niesamowita panorama widziana ze zboczy wzgórza Gitwe, gdzie znajduje się farma, oraz dynamicznie zmieniające się afrykańskie niebo idealnie odzwierciedlają tę nazwę. Burundi od zawsze boryka się z problemem braku wody. Często woda pitna w tym kraju jest również zanieczyszczona, co prowadzi do rozprzestrzeniania się wielu chorób bakteryjnych. Woda, z której korzysta młyn Heza, pochodzi z pobliskiego naturalnego źródła, zatem praca młyna jest w dużym stopniu zależna od jego nurtu.
Świeżo zebrana kawa, która ma zostać poddana obróbce na mokro, zwożona jest do Hezy przez okolicznych producentów, a następnie przepuszczana przez wodny sortownik, w celu wyeliminowania floaterów (niepełnowartościowych ziaren). W dalszej kolejności, spośród pozostałych owoców, ręcznie wybiera się wszystkie niedojrzałe wiśnie. Po przebraniu kawy, ziarna poddaje się podwójnej fermentacji - najpierw na sucho, jeszcze w parchmencie (otaczającej ziarno “skórce”), a następnie przeprowadza się trwającą całą dobę fermentację na mokro. Po fermentacji następuje “deptanie” ziaren, które ma na celu usunięcie pozostałości miąższu. Ma to formę zabawy - pracownicy farmy biegają i tańczą wśród rozłożonych na podłożu ziaren. Po tym kawa jest ostatecznie myta i dzielona pod względem gęstości ziarna, by na końcowym etapie trafić do ostatecznego płukania w przeznaczonym do tego zbiorniku.
Rześka i czysta w smaku o wyraźnie zaznaczonej słodyczy - taka jest Burundi Heza. Zniewala owocowym aromatem słodkiego kiwi i egzotycznej, dojrzewającej w pełnym słońcu papai. Owoce nadają jej też przyjemnej, naturalnej kwasowości i w połączeniu z nutami mlecznej czekolady sprawiają, że nie nie da skończyć się na jednej filiżance.
Polecane metody zaparzenia kawy Java Burundi Heza
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/02 |
Producent | Java Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Burundi |
Region | Gitwe |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.