Java Brazylia Irmãs Pereira filtr 250g kawa ziarnista speciality jasnopalona do metod alternatywnych





Opis
Java Brazylia Irmãs Pereira filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.02.27
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region | Carmo de Minas |
producent |
Maria Valéria e Maria Rogéria Pereira
|
farma |
Fazenda Irmãs Pereira
|
uprawy | 1075 - 1129 m n.p.m. |
odmiana | Yellow Bourbon |
proces | double fermented natural |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
miód akacjowy winogrona gruszka nugat |
ocena |
brak danych
|
Opis
Antônio Andrade Pereira Filho i Maria da Conceição Costa Pereira we wczesnych latach 70. postanowili zainwestować swoje pieniądze i założyć gospodarstwo zajmujące się uprawą kawy w Carmo de Minas w Brazylii. Swoją przygodę z kawą zaczynali zupełnie od zera. Sami zajęli się pierwszym wysiewem. Z czasem pracę przejęły ich córki i aktualnie siostry Pereira inwestują w rozwój swojego gospodarstwa. Regularnie wprowadzają nowe rozwiązania i udoskonalają te już im znane. Na farmie stosowane są między innymi metody obróbki ziarna Black Honey, Red Honey i różne odmiany metod naturalnych i fermentacyjnych. Do dyspozycji na farmie są trzy afrykańskie łoża, używane w tym samym czasie do osobnych partii kawy. Klienci, kupujący od nich kawę, mają możliwość samodzielnie wybrać metodę, obróbki, jaka ma być zastosowana w przypadku ich ziarna.
Metoda podwójnej fermentacji polega na tym, że po raz pierwszy całe owoce kawowców umieszczane są w zbiornikach fermentacyjnych, gdzie ich kontakt z wodą jest minimalny, i spędzają tam od 12 h do 24h. Dzięki temu miąższ mięknie i łatwiej jest go usunąć. Pomaga to także na wydobyciu ukrytego potencjału owocu. Po oczyszczeniu, trafiają one do zbiorników fermentacyjnych kolejny raz. Na tym etapie zawartość cukrów w kawie jest zdecydowanie niższa.
Napar z tych brazylijskich ziaren charakteryzuje się wysoką cielistością i przyjemną kwasowością, na co wpływ miał nietypowy proces obróbki ziarna. Słodycz wyczuwalna w filiżance to owocowe nuty winogron, gruszek oraz delikatny posmak miodu akacjowego, zostający na podniebieniu jeszcze dłuższą chwilę. Dodatkowo przebija się wśród nich słodycz nugatu. Na początku ujmuje już sam aromat Brazylii Irmas Pereira, a dalej jest tylko lepiej.
Polecane metody zaparzenia kawy Java Salwador Brazylia Irmãs Pereira
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/02 |
Producent | Java Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.