Java Brazylia Cerrado 003 1kg kawa ziarnista
data palenia |
2024.01.08
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region | |
odmiana | Mundo Novo Yellow Catuai Red Catuai |
uprawy | 1100 - 1350 m n.p.m. |
proces | natural |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
wiśnia czerwony grejpfrut gorzka czekolada |
ocena |
brak danych
|
Starannie wyselekcjonowane ziarna Arabiki do espresso, napojów mlecznych na bazie espresso (jak flat white, cappuccino, czy latte) i do kawiarki wypalone przez polską palarnię Java Coffee Roasters.
Średnio-mocno palone ziarenka z Brazylii, z regionu Cerrado Miniro dają pyszne, zbalansowane espresso, w którym odnajdziesz nuty wiśni, czerwonego grapefruita, uzupełnione akcentami gorzkiej czekolady.
Receptura palenia opracowana jest przez Rafała Kaniewskiego, który zdobył Mistrzostwo Polski w wypalaniu kawy w 2018 roku.
Duże opakowanie kawy wystarczy na dłużej - jest najczęściej wybierane przez tych, którzy zużywają je w kilka tygodni. Jeżeli nie zużyjesz go w ciągu miesiąca od daty otwarcia, wybierz mniejsze opakowanie - kawa będzie świeższa.
Zacznijcie od 18g na podwójne espresso i 28 sekund ekstrakcji. Na bazie tego dopracujecie swoje ulubione ustawienia :)
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
31,41 zł
Cena regularna:
34,90 zł
11,89 zł
Cena regularna:
13,99 zł
116,91 zł
Cena regularna:
129,90 zł
54,90 zł
Cena regularna:
59,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
178,90 zł
142,11 zł
Cena regularna:
157,90 zł
16,99 zł
Cena regularna:
27,90 zł
11,89 zł
Cena regularna:
13,99 zł
16,99 zł
Cena regularna:
18,99 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.