CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Java Brazylia Cerrado 003 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 39,90 zł

Cena regularna:

39.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 19 pkt [?]

towar niedostępny

wiśnia

czerwony grejpfrut

gorzka czekolada


data palenia
2025.01.24
palarnia
Java Coffee Roasters
pochodzenie
Brazylia
region
Cerrado Mineiro, Minas Gerais
uprawy
1100 - 1350 m n.p.m.
producent
Kooperatywa Cerrado
stacja obróbki
-
odmiana
Mundo Novo,
Yellow Catuai,
Red Catuai
proces
natural
typ palenia
espresso
ekspres / kawiarka
palenie
średnie
profil sensoryczny
wiśnia
grejpfrut
gorzka czekolada
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality Cerrado 003 z Brazylii 250 g z polskiej palarni Java

Ziarna tej kawy to starannie wyselekcjonowana mieszanka ziaren arabiki z brazylijskiego regionu Cerrado Mineiro. Idealnie sprawdzą się do espresso, napojów mlecznych na bazie espresso (jak flat white, cappuccino, czy latte) i do kawiarki wypalone przez polską palarnię Java Coffee Roasters. 

Region Cerrado to jeden z najbardziej znanych regionów kawowych w Brazylii. Idealne warunki klimatyczne oraz żyzne gleby, którzy miejscowi nazywają "terra roxa", czyli po prostu "czerwona ziemia", sprzyjają uprawie głównie odmian: Mundo Novo, Yellow Catuai oraz Red Catuai. Drzewka rosną głównie na płaskiej powierzchni, co umożliwia zbiór mechaniczny owoców.

Po dostarczeniu do młyna, owoce są oczyszczone i pozostają do wysuszenia w całościna betonowych patio. Po uzyskaniu odpowiedniej wilgotności, owoce są maszynowo łuskane oraz oczyszczone zanim zostaną odpowiednio zapakowanie do transportu.

Średnio-mocno palone ziarenka z Brazylii, z regionu Cerrado Miniro dają pyszne, zbalansowane espresso, w którym odnajdziesz nuty wiśni, czerwonego grapefruita, uzupełnione akcentami gorzkiej czekolady.

Receptura palenia opracowana jest przez Rafała Kaniewskiego, który zdobył Mistrzostwo Polski w wypalaniu kawy w 2018 roku.

Zacznijcie od 18g na podwójne espresso i 28 sekund ekstrakcji. Na bazie tego dopracujecie swoje ulubione ustawienia :)

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/01
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
profil kawy czekoladowo-owocowy
Waga 250g
Producent Java Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Brazylia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Java Brazylia Cerrado 003 250 g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium