Hive Rwanda Gihanga red bourbon filtr 1kg kawa ziarnista speciality do ekspresu przelewowego





Opis
Hive Rwanda Gihanga filtr 1kg
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.11.14
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Południowa Prowincja
|
wysokość upraw |
1400 - 1700 m n.p.m
|
kooperatywa |
Hingakawa
|
stacje myjące |
Mbizi
Mugina |
typ kawy |
100% Arabica
|
odmiana |
Red Bourbon
|
proces |
natural
|
typ palenia |
metody alternatywne /
filtr |
palenie |
jasne
|
charakter |
słodka
owocowa niskie body |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis kawy
Ghinga to według legendy rwandyjski bohater, a słowo to oznacza Stwórcę lub Założyciela. Legenda, przekazywana ustnie przez kolejne stulecia, opowiada o starożytnym królu, który ustanowiły Królestwo Rwandy.
Stowarzyszenie Kobiet Hingakawa, które dostarczyło te niezwykłe ziarna, to wyjątkowa kawowa spółdzielnia prowadzona przez kobiety. Umożliwia producentom-kobietom odgrywanie znaczącej roli w produkcji kawy w Rwandzie.
Ziarna, które składają się na tę kawę, to ich hołd dla Gihangi, starożytnego bohatera.
Rwanda znana jest z kawy, która jest słodka, z wyraźnie owocowymi akcentami i wyważoną, przyjemną kwasowością.
Polecane metody zaparzenia kawy Hive Rwanda Gihanga
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/11 |
Producent | Hive Roasters |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Region | Southern Province |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 1 kg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.