Hive Kolumbia LA Serrita washed filtr 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Hive Kolumbia LA Serrita filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.05.12
|
palarnia | |
pochodzenie | |
farma |
Giraldo
|
region |
Antioquia
|
farma / stacja |
Giraldo
|
uprawy |
1700 - 2000 m n.p.m.
|
odmiana | Castilla Caturra Colombia |
proces |
washed
|
typ palenia | |
palenie | |
profil |
|
ocena |
brak danych
|
Opis
Kawy pochodzące ze stacji Giraldo to zawsze wysoka jakość filiżanki. Wszystkie ziarna tam przetwarzane mszą spełnić wyśrubowane wymagania. Giraldo, ukryty klejnot Antioquii pokazuje, że wszystkie kawy z tego regionu są w stanie konkurować z każdym innym regionem Kolumbii, a La Sierrita jest tego doskonałym przykładem.
La Sierrita to w pełni identyfikowalna partia grupowa od drobnych rolników z Giraldo. Nazwa ma swoje korzenie w wiosce w obrębie miasta (Vereda La Sierrita), gdzie większość producentów, którzy przyczynili się do powstania tej partii, ma swoje finca. Wszystkie gospodarstwa zaopatrujące znajdują się na wysokości od 1700 do 2200 metrów nad poziomem morza. Odmiany uprawiane przez tych rolników to Caturra, Kolumbia i Castillo.
La Sierrita to wspólna praca rolników, która osiąga stałą 85 punktową jakość (Typ 1). Profil jest stabilny i wykazuje żywą owocowośc pomarańczy, owoców cytrusowych w połączeniu z przyjemną słodką mleczną czekoladą . Kawa z każdej partii jest kilkakrotnie indywidualnie cuppowana, zanim zostanie włączona do głównej partii.
Kawa ta jest doskonale przetworzona - może nie osiągać jakości „mikro partii z jednego gospodarstwa”, ale mimo to zasługuje na uczciwą zapłatę.
La Sierrita reprezentuje ciężką pracę oddanych producentów, którzy współpracują z importerem, ponieważ wierzą w ten sam model pracy i wartości przejrzystości każdej partii kawy.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93-96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:30 - 2:45 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Hive Kolumbia LA Serrita
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Hive Roasters |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.