Hive Ethiopia Sidama washed filtr 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Hive Ethiopia Sidama filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.05.25
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Daye Bensa
|
region |
Sidama Bensa
|
uprawy |
2100 m n.p.m.
|
odmiana | Heirloom 74158 & 74110 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
|
ocena |
brak danych
|
Opis
Queen of Sheba to najnowsza kawa z Sidama Bensa. Ta partia jest wynikiem rozwijającej się współpracy z The Coffee Quest (importera zielonej kawy) z Daye Bensa.
To także jedna z najwyżej położonych parceli w Etiopii, rosnąca na wysokości około 2100 m n.p.m
Etiopski sektor kaw specialty działa inaczej niż w innych krajach z uprawami kaw. W przeciwieństwie np. do kolumbijskich czy brazylijskich rolników, którzy otrzymują zapłatę za tak zwany parchment lub zieloną kawę, etiopscy rolnicy otrzymują zapłatę za zebrane i sprzedane do lokalnych stacji myjących całe owoce kawy.
Daye Bensa otrzymuje owoce kawowca (póżniej z tego jest produkowana kawa zielona) od producentów, którzy w domyślnie są w większości ekologiczni.
W 2020 roku myjnia Daye Bensa otrzymała certyfikat ekologiczny.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93-96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:30 - 2:45 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Hive Ethiopia Sidama
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Hive Roasters |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.