Hive Brasil Cerrado espresso 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Hive Brasil Cerrado espresso 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.06.15
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Cerrado
Monte Carmelo Chapadao de Ferro |
wysokość upraw |
800-1100 m n.p.m
|
typ kawy |
100% Arabica
|
odmiana |
Paraiso MG
Mundo Novo |
proces |
natural
|
typ palenia | |
palenie | |
charakter |
słodka
zbalansowana |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis kawy
Wyraźna słodycz i dobry balans. Klasyk, kawa pozbawiona kwasowości, idealna do przygotowania espresso czy americano, i różnego rodzaju kaw z mlekiem - cappuccino, flat white, latte.
Dobrze określone pory roku – gorące, wilgotne lato i przyjemnie sucha zima – to charakterystyczna cecha regionu. Plantacje kawy są uprawiane na obszarach położonych na wysokości od 800 do 1300 metrów, w wyniku czego powstają wysokiej jakości kawy o wyjątkowej tożsamości.
Ta wyjątkowa mieszanka jest dziełem dwóch hodowców z Monte Carmelo: Acacio Jose Dianin i Cesara Jordao oraz producenta z Patrocinio – Helio Tutida.
Terroir Cerrado daje stabilne warunki pogodowe z gorącym i wilgotnym latem, bardzo potrzebnym do rozwoju roślin i owoców oraz łagodną suchą zimą, ułatwiającą zbiory i chroniącą przed niepożądaną fermentacją. Z tego powodu najczęściej stosowany jest tam proces obróbki naturalnej, a w poszukiwaniu nowych profili i wyższej jakości, stopniowo wdrażane są procesy takie jak fermentacja washed, semi-washed i kontrolowana.
Topografia regionu jest w większości płaska, co ułatwia stosowanie zbioru mechanicznego, podobnie jak w przypadku gleby i roślinności afrykańskiej sawanny. Wysokość nad poziomem morza waha się od 900 do 1100 m n.p.m. Farma Helio Tutida znajduje się w mikroregionie o nazwie Chapadao de Ferro, który znajduje się na uśpionym wulkanie, na wysokości 1100 m n.p.m. i zasługuje na szczególną uwagę.
Oprócz gleby, topografii i pogody, ludzie i agrokultura, są znacznie bardziej istotnym czynnikiem dla odrębnego terroir Cerrado. Produkcja kawy w regionie rozpoczęła się na początku lat 70., dość późno, w porównaniu z innymi regionami Brazylii. Gleba była uważana za biedną, a ziemia była wykorzystywana głównie do hodowli bydła. W tamtych latach produkcja kawy w Brazylii była nadal silnie skoncentrowana w Sao Paulo i Parana, ale po kilku latach plantacji przeszły ostre mrozy, najbardziej zauważalne w 1975 roku (The Dark Frost), które całkowicie zniszczyły plantacje w Londrinie. W Paranie zdarzył się „exodus” plantatorów do regionu Cerrado; którzy szukali stabilnych warunków pogodowych. Po kilku latach produkcja przyniosła dobre rezultaty, które zwróciły uwagę producentów zlokalizowanych w Sao Paulo i innych regionach Minas Gerais, którzy szybko przenieśli produkcję do Cerrado.
Wyzwania, z jakimi borykali się ci producenci we wczesnych pokoleniach, skłoniły ich do znajdywania kreatywnych rozwiązań w celu dalszego ulepszania swoich upraw. Potrzeba „restartu” z niespokojnego otoczenia, w zupełnie innym miejscu a dla wielu, z trudną sytuacją finansową, jest głównym powodem, dla którego hodowcy zrozumieli znaczenie więzi i współpracy, które przez lata zbudowały potężny łańcuch wsparcia, pomagający im cieszyć się statusem położenia geograficznego.
Kawa dostępna również w opakowaniu 1kg.
Polecane metody zaparzenia kawy Hive Brasil Cerrado
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Hive Roasters |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Tomasz
Bardzo dobra, delikatna kawa. Polecam