Hive Brasil Cerrado espresso 1kg kawa ziarnista speciality





Opis
Hive Brasil Cerrado espresso 1kg
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.15
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Cerrado
Monte Carmelo Chapadao de Ferro |
wysokość upraw |
800-1100 m n.p.m
|
typ kawy |
100% Arabica
|
odmiana |
Paraiso MG
Mundo Novo |
proces |
natural
|
typ palenia | |
palenie | |
charakter |
słodka
zbalansowana |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
Wyraźna słodycz i dobry balans. Klasyk, kawa pozbawiona kwasowości, idealna do przygotowania espresso czy americano, i różnego rodzaju kaw z mlekiem - cappuccino, flat white, latte.
Dobrze określone pory roku – gorące, wilgotne lato i przyjemnie sucha zima – to charakterystyczna cecha regionu. Plantacje kawy są uprawiane na obszarach położonych na wysokości od 800 do 1300 metrów, w wyniku czego powstają wysokiej jakości kawy o wyjątkowej tożsamości.
Ta wyjątkowa mieszanka jest dziełem dwóch hodowców z Monte Carmelo: Acacio Jose Dianin i Cesara Jordao oraz producenta z Patrocinio – Helio Tutida.
Terroir Cerrado daje stabilne warunki pogodowe z gorącym i wilgotnym latem, bardzo potrzebnym do rozwoju roślin i owoców oraz łagodną suchą zimą, ułatwiającą zbiory i chroniącą przed niepożądaną fermentacją. Z tego powodu najczęściej stosowany jest tam proces obróbki naturalnej, a w poszukiwaniu nowych profili i wyższej jakości, stopniowo wdrażane są procesy takie jak fermentacja washed, semi-washed i kontrolowana.
Topografia regionu jest w większości płaska, co ułatwia stosowanie zbioru mechanicznego, podobnie jak w przypadku gleby i roślinności afrykańskiej sawanny. Wysokość nad poziomem morza waha się od 900 do 1100 m n.p.m. Farma Helio Tutida znajduje się w mikroregionie o nazwie Chapadao de Ferro, który znajduje się na uśpionym wulkanie, na wysokości 1100 m n.p.m. i zasługuje na szczególną uwagę.
Oprócz gleby, topografii i pogody, ludzie i agrokultura, są znacznie bardziej istotnym czynnikiem dla odrębnego terroir Cerrado. Produkcja kawy w regionie rozpoczęła się na początku lat 70., dość późno, w porównaniu z innymi regionami Brazylii. Gleba była uważana za biedną, a ziemia była wykorzystywana głównie do hodowli bydła. W tamtych latach produkcja kawy w Brazylii była nadal silnie skoncentrowana w Sao Paulo i Parana, ale po kilku latach plantacji przeszły ostre mrozy, najbardziej zauważalne w 1975 roku (The Dark Frost), które całkowicie zniszczyły plantacje w Londrinie. W Paranie zdarzył się „exodus” plantatorów do regionu Cerrado; którzy szukali stabilnych warunków pogodowych. Po kilku latach produkcja przyniosła dobre rezultaty, które zwróciły uwagę producentów zlokalizowanych w Sao Paulo i innych regionach Minas Gerais, którzy szybko przenieśli produkcję do Cerrado.
Wyzwania, z jakimi borykali się ci producenci we wczesnych pokoleniach, skłoniły ich do znajdywania kreatywnych rozwiązań w celu dalszego ulepszania swoich upraw. Potrzeba „restartu” z niespokojnego otoczenia, w zupełnie innym miejscu a dla wielu, z trudną sytuacją finansową, jest głównym powodem, dla którego hodowcy zrozumieli znaczenie więzi i współpracy, które przez lata zbudowały potężny łańcuch wsparcia, pomagający im cieszyć się statusem położenia geograficznego.
Polecane metody zaparzenia kawy Hive Brasil Cerrado
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Hive Roasters |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 1 kg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.