Heresy Pastor Heretic Blend omniroast 1001g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.21 |
palarnia
Heresy |
pochodzenie
blend |
region
-
|
uprawy
1200 – 2000 m.n.p.m.
|
producent
blend
|
farma
blend
|
odmiana
blend
|
proces
honey, natural, washed |
typ palenia
omniroast - przelew espresso kawiarka |
palenie
średnie+ |
profil sensoryczny
czekolada |
ocena SCA
minimum 86/100
|
Kawa ziarnista speciality Pastor Heretic Blend 1001g z polskiej palarni Heresy
To najbardziej budżetowa kawa w ofercie Heresy i być może najbardziej heretyczna! Pastor jest blendem kaw z poprzedniego sezonu, który udowadnia, że nie ma nic złego w transparentnym mówieniu o dacie zbiorów! Palą tę kawę ciemniej, choć w taki sposób, aby nadawała się do różnych metod parzenia. Sprawdzi się szczególnie dobrze w ekspresie lub kawiarce, a dla fanów niższej kwasowości, większej goryczy i ciemniejszych, czekoladowo-karmelowych nut, także w metodach przelewowych. Dlatego nazwali go blendem uniwersalnym. Pastor nie oferuje kawom życia wiecznego, ale daje drugie tym, które na to zasłużyły!
Jeśli jesteś coffee geekiem, który szuka w kawie kwiatków i owocków, znajdziesz ich całą gamę sezonowej ofercie Heresy dostępnej w CoffeeLove! Jeśli natomiast wolisz ciemniejsze, klasyczne kawy lub szukasz prezentu dla wujka, babci czy kogoś, kto jeszcze nie poznał świata kawy specialty – mamy to! To intensywna kawa o wysokiej słodyczy, niskiej kwasowości i wyraźnej, choć przyjemnej goryczce (Coś jak czekolada 85% – tak!), a dzięki wykorzystaniu ziaren z poprzednich zbiorów, ma też dużo niższą cenę, bo sprzedają ją “po kosztach”! To też sposób Heresy na less waste, bo trochę świetnego ziarna zostało w ich magazynie. I tak powstał Pastor. Zdrówko!
W niemal każdej palarni zostaje trochę kawy z poprzednich zbiorów, kiedy wjeżdżają już nowe, świeższe, z ostatniego cropu. Te ziarna często wciąż są dobre, szczególnie jeśli ich jakość była wysoka od samego początku, choć zazwyczaj zdarza się, że tracą trochę na intensywności, a czasem pojawiają się w nich nuty, kojarzące się z drewnem.
Są różne pomysły na ich zagospodarowanie. Sporo palarni sprzedaje je w cenie regularnej, bez ujawniania informacji o dacie zbiorów, niektóre dorzucają do tańszych blendów, inne próbują ukryć smak ciemniejszym paleniem lub aromatyzacją.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona doskonale również w metodach przelewowych (ekspres przelewowy, drippery, AeroPress), w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres
kolbowy
ekspres
automatyczny
kawiarka
metody
przelewowe
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia - 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

39,90 zł
Cena regularna:
56,90 zł

159,90 zł

154,89 zł
Cena regularna:
179,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!