CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Heresy Pastor Heretic Blend omniroast 1001g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 145,90 zł

Cena regularna:

145.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 72 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Heresy
 

kawa speciality z nutami karmelu

kawa speciality z nutami czekolady


data palenia
2024.12.03
palarnia
Heresy
pochodzenie
-
uprawy
1200 – 2000 m n.p.m. 
odmiana blend
proces
honey,
natural,
washed
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny

karmel
czekolada

Kawa ziarnista Pastor 1001g wypalona w polskiej palarni Heresy Coffee

To najbardziej budżetowa kawa w ofercie Heresy i być może najbardziej heretyczna! Pastor jest blendem kaw z poprzedniego sezonu, który udowadnia, że nie ma nic złego w transparentnym mówieniu o dacie zbiorów! Palą tę kawę ciemniej, choć w taki sposób, aby nadawała się do różnych metod parzenia. Sprawdzi się szczególnie dobrze w ekspresie lub kawiarce, a dla fanów niższej kwasowości, większej goryczy i ciemniejszych, czekoladowo-karmelowych nut, także w metodach przelewowych. Dlatego nazwali go blendem uniwersalnym. Pastor nie oferuje kawom życia wiecznego, ale daje drugie tym, które na to zasłużyły!

Jeśli jesteś coffee geekiem, który szuka w kawie kwiatków i owocków, znajdziesz ich całą gamę sezonowej ofercie Heresy dostępnej w CoffeeLove! Jeśli natomiast wolisz ciemniejsze, klasyczne kawy lub szukasz prezentu dla wujka, babci czy kogoś, kto jeszcze nie poznał świata kawy specialty – mamy to! To intensywna kawa o wysokiej słodyczy, niskiej kwasowości i wyraźnej, choć przyjemnej goryczce (Coś jak czekolada 85% – tak!), a dzięki wykorzystaniu ziaren z poprzednich zbiorów, ma też dużo niższą cenę, bo sprzedają ją “po kosztach”! To też sposób Heresy na less waste, bo trochę świetnego ziarna zostało w ich magazynie. I tak powstał Pastor. Zdrówko!

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona doskonale również w metodach przelewowych (ekspres przelewowy, drippery, AeroPress), w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres
kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres
automatyczny

kawiarka

kawiarka

kawa do ekspresu przelewowego

metody
przelewowe

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza - 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia - 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/12
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia średni do średni +
profil kawy czekoladowo-orzechowy
Waga 1 kg
Producent Heresy
Arabica / Robusta 100% Arabica
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Heresy Pastor Heretic Blend omniroast 1001g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium