Heresy Kenia Thiririka Githembe AB filtr 252g kawa ziarnista speciality





Opis
Heresy Kenia Thiririka Githembe AB filtr 252g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.08.01
|
palarnia |
Heresy
|
pochodzenie | |
region |
Kiambu
|
producent | drobni farmerzy |
uprawy |
-
|
odmiana |
odmiany kenijskie
|
proces | washed |
typ palenia | |
palenie | |
charakter kawy | borówka czarna herbata cytryna |
ocena w cuppingu |
87 pkt SCA
|
Opis
Kenia na spokojnie. Janusz Rewiński powiedziałby: boróweczka, herbatka, citrinka. Wszystko, czym może pochwalić się ten origin, ale bez niespodziewanych zwrotów akcji. Balans, harmonia, i ten.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93-96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:10 - 2:30 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Heresy Kenia Thiririka Githembe AB
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/08 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Heresy |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.