CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Heresy Indie Riverdale Estate filtr 252 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 73,90 zł

Cena regularna:

73.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 36 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami czekolady

Kawa Speciality z nutami wina

kawa speciality z nutami przypraw


data palenia
2024.11.19
palarnia
Heresy
pochodzenie
Indie
region
Yercaud
uprawy
1500 m.n.p.m.
producent
Balaraman brothers
stacja obróbki
Riverdale Estate
odmiana
SLN 9
proces
lactic natural
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
czekolada
wino
przyprawy
owoce tropikalne
ocena SCA
88

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Riverdale Estate 252 g z Indii wypalona w polskiej palarni Heresy

Owocowo-winny, kompleksowy mikrolot z Indii?! A proszę bardzo. Heresy zaczyna współpracę z Riverdale Estate od tego intensywnego, krągłego słodziaka. Jedna z ciekawszych pozycji w tym roku, śmiało!

Riverdale Estate to farma prowadzona przez dwóch braci, Prakasha i Mohana, którzy ponad dziesięć lat temu odziedziczyli przepiękny, górzysty teren w Yercaud, idealny pod uprawę kawy. Kawa z Indii kojarzona jest w naszej części świata głównie z produkcji średniojakościowej robusty i jeszcze mnie jakościowej arabiki. Prakash i Mohan od lat przełamują ten stereotyp, stosując nowoczesne i zaawansowane techniki farmingu oraz obróbki. Dzięki całej gamie procesów, od klasycznego washeda, przez naturale o różnych czasach fermentacji, co-fermenty, kończąc na lactikach czy karboniku, różnorodność profili smakowych z Riverdale jest niesłychanie imponująca.

Mamy tutaj do czynienia z obróbką lactic natural. Przed wysuszeniem, dojrzałe owoce fermentują przez 72 godziny z dodatkiem LAB – bakterii kwasu mlekowego. Ten rodzaj fermentacji wyraźnie wpływa na końcowy smak naparu, kreując bardziej kompleksową, lekko szampańską kwasowość oraz wiele nut owocowych. Prakash i Mohan zachwycili się tą metodą odwiedzając pionierów w jej wykorzystywaniu – producentów ze słynnej, kolumbijskiej farmy La Palma y El Tucan.

Jeśli przełamywanie stereotypów, to smaczki od Heresy! Zdecydowanie jedna z ciekawszych propozycji tego roku, łącząca intensywne, owocowo-szampańskie smaczki z nutami typowymi dla odmiany i regionu: historiami czekoladowo-przyprawowo-drzewnymi w tle. Wysoka słodycz i intensywność!

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/11
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy przyprawy-słodycz
Waga 250g
Producent Heresy
Pochodzenie ziaren Indie
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

0 / 5
  • Opinie o produkcie Masz ten produkt?

    Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

    Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

    Pokaż więcej
    Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
    
                                                             Zamknij okno
    Heresy Indie Riverdale Estate filtr 252 g kawa ziarnista
    0
    Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
    Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
    Najczęściej kupowane
    Holder do góry
    Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium