Heresy Indie Riverdale Estate filtr 252 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.11.19 |
palarnia
Heresy |
pochodzenie
Indie |
region
Yercaud
|
uprawy
1500 m.n.p.m.
|
producent
Balaraman brothers
|
stacja obróbki
Riverdale Estate
|
odmiana
SLN 9
|
proces
lactic natural |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
wino przyprawy owoce tropikalne |
ocena SCA
88
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Riverdale Estate 252 g z Indii wypalona w polskiej palarni Heresy
Owocowo-winny, kompleksowy mikrolot z Indii?! A proszę bardzo. Heresy zaczyna współpracę z Riverdale Estate od tego intensywnego, krągłego słodziaka. Jedna z ciekawszych pozycji w tym roku, śmiało!
Riverdale Estate to farma prowadzona przez dwóch braci, Prakasha i Mohana, którzy ponad dziesięć lat temu odziedziczyli przepiękny, górzysty teren w Yercaud, idealny pod uprawę kawy. Kawa z Indii kojarzona jest w naszej części świata głównie z produkcji średniojakościowej robusty i jeszcze mnie jakościowej arabiki. Prakash i Mohan od lat przełamują ten stereotyp, stosując nowoczesne i zaawansowane techniki farmingu oraz obróbki. Dzięki całej gamie procesów, od klasycznego washeda, przez naturale o różnych czasach fermentacji, co-fermenty, kończąc na lactikach czy karboniku, różnorodność profili smakowych z Riverdale jest niesłychanie imponująca.
Mamy tutaj do czynienia z obróbką lactic natural. Przed wysuszeniem, dojrzałe owoce fermentują przez 72 godziny z dodatkiem LAB – bakterii kwasu mlekowego. Ten rodzaj fermentacji wyraźnie wpływa na końcowy smak naparu, kreując bardziej kompleksową, lekko szampańską kwasowość oraz wiele nut owocowych. Prakash i Mohan zachwycili się tą metodą odwiedzając pionierów w jej wykorzystywaniu – producentów ze słynnej, kolumbijskiej farmy La Palma y El Tucan.
Jeśli przełamywanie stereotypów, to smaczki od Heresy! Zdecydowanie jedna z ciekawszych propozycji tego roku, łącząca intensywne, owocowo-szampańskie smaczki z nutami typowymi dla odmiany i regionu: historiami czekoladowo-przyprawowo-drzewnymi w tle. Wysoka słodycz i intensywność!
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł

54,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł

47,90 zł
Cena regularna:
56,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!