Heresy Gwatemala Santa Rosa filtr 252g kawa ziarnista





Opis
Heresy Gwatemala Santa Rosa filtr 252g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.20
|
palarnia |
Heresy
|
pochodzenie | |
producent |
-
|
farma |
drobni farmerzy
|
uprawy |
-
|
odmiana |
Caturra,
Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
charakter kawy | masa owoców, czekoladowe smaczki i czerwone wino |
ocena w cuppingu |
87.00 pkt SCA
|
Opis
Dla koneserów tematu – brylancik. Dla tych, co twierdzą, że Gwatemala to nuda panie, powtarzalne panie, przewidywalne panie – liść na odmułkę! Słodycz i kwasowość tańczą tu bregdensa, taki taniec na głowie jakby ktoś nie wiedział. Przewijają się czekoladowe historie do spółki z winkiem i owocami różnej maści. Intensywność 10/10. Piękna sprawa..
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93-96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:30 - 2:45 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Heresy Gwatemala Santa Rosa
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Heresy |
Pochodzenie ziaren | Gwatemala |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.