Heresy Etiopia Bekele Kechara filtr 252 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.04.15 |
palarnia
Heresy |
pochodzenie
Etiopia |
region
Murago, Bensa
|
uprawy
2350 m.n.p.m.
|
producent
Bekele Kechara
|
farma
-
|
odmiana
74158
|
proces
natural |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
cytrusy owoce tropikalne winna |
ocena SCA
88
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Bekele Kechara 252 g z Etiopii z polskiej palarni Heresy
Bekele to jeden z najcieplejszych oraz najbardziej zaangażowanych w jakość producentów, z jakimi Heresy mieli styczność. Jego kawy to ścisły top. Tutaj znajdziesz wszystko, co pożądane w najbardziej ekscytujących naparach z Etiopii: kwiatową elegancję, lepką słodycz całej gamy owoców, świeżość i piękną kompleksowość.
Bekele Kechara to jeden ze smallholderów w mikroregionie Murago, gdzie kawę uprawia się na niesamowitych wysokościach, nieraz powyżej 2300 metrów nad poziomem morza. Tego przesympatycznego, niezwykle skupionego na jakości jegomościa Heresy poznali w styczniu 2024, podczas ich pierwszej podróży do Etiopii. Poczęstował ich wtedy tradycyjnie zaparzoną kawą, która jeszcze tydzień wcześniej kończyła się suszyć na jednym ze stołów rozstawionych obok. Sok z marakui. Tak to wtedy smakowało. Uprażona na patelni, rozgnieciona moździerzem i zalana wrzątkiem w tradycyjnym dzbanku, zwanym jebena, jest do tej pory jednym z najlepszych naparów, jakie kiedykolwiek pili. Czysta magia z 8 hektarów ziemi, położonej w jednym z najurokliwszych rejonów regionu Sidama.
Bekele od lat z powodzeniem stosuję następującą technikę: niezwykle selektywny zbiór dojrzałych owoców suszy się w całym owocu na specjalnie zaprojektowanych, zacienionych stołach, zazwyczaj około 22 dni.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


54,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

28,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!