CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Heresy Etiopia Bekele Kechara filtr 252 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 82,90 zł

Cena regularna:

82.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 41 pkt [?]

towar niedostępny

Kawa Speciality z nutami kwiatów

Kawa Speciality z nutami cytrusów

Kawa Speciality z nutami owoców trropikalnych


data palenia
2025.04.15
palarnia
Heresy
pochodzenie
Etiopia
region
Murago, Bensa
uprawy
2350 m.n.p.m.
producent
Bekele Kechara
farma
-
odmiana
74158
proces
natural
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
kwiaty
cytrusy
owoce tropikalne
winna
ocena SCA
88

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Bekele Kechara 252 g z Etiopii z polskiej palarni Heresy

Bekele to jeden z najcieplejszych oraz najbardziej zaangażowanych w jakość producentów, z jakimi Heresy mieli styczność. Jego kawy to ścisły top. Tutaj znajdziesz wszystko, co pożądane w najbardziej ekscytujących naparach z Etiopii: kwiatową elegancję, lepką słodycz całej gamy owoców, świeżość i piękną kompleksowość. 

Bekele Kechara to jeden ze smallholderów w mikroregionie Murago, gdzie kawę uprawia się na niesamowitych wysokościach, nieraz powyżej 2300 metrów nad poziomem morza. Tego przesympatycznego, niezwykle skupionego na jakości jegomościa Heresy poznali w styczniu 2024, podczas ich pierwszej podróży do Etiopii. Poczęstował ich wtedy tradycyjnie zaparzoną kawą, która jeszcze tydzień wcześniej kończyła się suszyć na jednym ze stołów rozstawionych obok. Sok z marakui. Tak to wtedy smakowało. Uprażona na patelni, rozgnieciona moździerzem i zalana wrzątkiem w tradycyjnym dzbanku, zwanym jebena, jest do tej pory jednym z najlepszych naparów, jakie kiedykolwiek pili. Czysta magia z 8 hektarów ziemi, położonej w jednym z najurokliwszych rejonów regionu Sidama.

Bekele od lat z powodzeniem stosuję następującą technikę: niezwykle selektywny zbiór dojrzałych owoców suszy się w całym owocu na specjalnie zaprojektowanych, zacienionych stołach, zazwyczaj około 22 dni.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/04
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy kwiatowo-owocowy
Waga 250g
Producent Heresy
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

0 / 5
  • Opinie o produkcie Masz ten produkt?

    Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

    Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

    Pokaż więcej
    Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
    
                                                             Zamknij okno
    Heresy Etiopia Bekele Kechara filtr 252 g kawa ziarnista
    0
    Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
    Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
    Najczęściej kupowane
    Holder do góry
    Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium