Heresy Elixir filtr 252g kawa ziarnista do metod alternatywnych
Cena regularna:
56,90 zł
towar niedostępny
data palenia
2025.01.28 |
palarnia
Heresy |
pochodzenie
69% Gwatemala + 31% niespodzianki |
region
Huehuetenango / jakiś pros
|
uprawy
1600 – 2000 m n.p.m. / gdzieś wysoko
|
producent
Mario Recinos / zawsze ktoś ogarnięty
|
farma
– / jakaś piękna
|
odmiana
caturra, typica / coś fajnego
|
proces
washed / jakaś dobra |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
|
ocena SCA
86
|
Kawa ziarnista speciality Elixir blend 252g wypalona w polskiej palarni Heresy
Elixir do Heresy to istne szaleństwo! Zakręcony i nieprzewidywalny, ale zawsze naładowany niezwykłym smakiem i aromatem. Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy.
Zero nudy... czyli tak jak my to lubimy, bo to jedna z dewiz CoffeeLove.
To jedna z takich kaw, po którą zawsze warto sięgnąć. Dlatego uważamy, że wstyd jej nie mieć na półce (czy w szufladzie). Ba! Wstyd jej przy sobie nie nosić! A nóż trafi się okazja...
W Heresy wrzucają do tego blendu najlepsze kawy, no bo kto im zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!
A właśnie, blend! Jeżeli jest jeszcze ktoś, komu blend kojarzy się z raczej słabą i nudną kawą, powinien koniecznie sprawdzić Elixir. To właśnie dla takich osób (i dla tych, którzy jednak chcą ją nosić przy sobie) w Heresy wymyślili opakowanie 252g. Choć to oczywiście nasze domniemanie. OK, może trochę nadinterpretujemy, ale trudno myśleć inaczej pijąc Elixir.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.








21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

9,99 zł
Cena regularna:
12,90 zł