Hario V60 Double Mesh dripper metalowy z podstawą | wybierz rozmiar





Opis
Hario dripper metalowy z podstawką - działa bez filtrów
Dostępne rozmiary:
- V60-01
- V60-02
Trudno pomyśleć o kawie parzonej przelewowo i nie wspomnieć o V60 - kultowym i doskonale znanym dripperze japońskiej firmy Hario. Od niego większość baristów i home-baristów zaczęło swoją przygodę z kawą parzoną alternatywnie.
V60 ułatwia odkrywanie nowych smaków kawy tym, którzy niewiele jeszcze o tak zaparzanej kawie wiedzą. Kawa zaparzona w dripperze z serii V60 zadziwi tym, jak może smakować, a także da masę frajdy bo łatwo eksperymentować, bawić się kawą, kiedy mamy pod ręką V60.
Design
Ta wersja to dripper ze stali nierdzewnej, do którego nie potrzebujesz papierowego filtra.
Dripper jest pięknie wykonany, jak przystało na japoński kunszt.
Za pomocą tego drippera przygotujesz kawę bez potrzeby używania jednorazowych, papierowych filtrów.
Projektanci drippera zastosowali podwójną ściankę aby zapobiec przedostaniu się drobinek kawy do naparu. Olejki zawarte w kawie pozostają na zewnętrznej ściance dając kawie piękny i złożony aromat. Odpowiednio rozłożone, gęste oczka odpowiadają za prawidłową ekstrakcję w czasie parzenia.
Wykonany z wytrzymałego materiału, idealnie nadaje się na zabranie go ze sobą w podróż.
Funkcjonalność
Za pomocą tego drippera zaparzysz kawę do kubka, lub kilku filiżanek.
Łatwo docenisz klarowny napar, ale też bogaty smak i odrobinę naturalnych olejków kawy, unikalnych tylko dla tego stalowego filtra.
Drippery V60 są kompatybilne ze wszystkimi urządzeniami Hario z serii V60.
Który rozmiar wybrać?
- V60-01 - 200 do 360 ml kawy
- V60-02 - 300 do 500 ml kawy
V60 łatwo utrzymasz w czystości. Po zaparzeniu wystarczy opłukać dripper.
Jak przygotować kawę w V60
To niezwykle prosty, chociaż dający niewiarygodne wręcz rezultaty sposób.
Potrzebować będziesz:
- kawę
- filtr
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Pomocne są też: termometr, serwer.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 14g kawy na 200 ml naparu (lub odpowiednio więcej dla większej ilości naparu, ale jako punkt startowy proponujemy 7g kawy na każde 100 ml napoju)
- podgrzej wodę do 90 - 95 stopni
- włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
- zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - pozbędziesz się posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" rozszerzając rozmiar, przez co woda w kolejnym etapie łatwiej spenetruje drobinki zmielonej kawy i wydobędzie z niej więcej smaku i aromatu
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury. Ta, wskazana przez nas, jest tylko punktem wyjścia. Każde ziarno reaguje trochę inaczej, a niewielkie zmiany potrafią całkowicie zmienić smak kawy.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Cechy produktu
Producent | Hario |
System | Hario V60 |
Kolor | stalowy |
Materiał | metal |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.